Преминете към основното съдържание

Mултискрийн тенденцията

Равносметката: използваме поне три различни мобилни устройства на ден

Дори и да не знаете какво точно е мултискрийнинг, е твърде вероятно да го прилагате – използвате повече от едно устройство (екран), било то последователно или едновременно. Защото вече не се налага да се заседявате пред телевизора, когато ви се гледа филм, или да ходите до стаята, където е телефонът, за да се обадите на някого, нито да включвате компютъра, за да ползвате интернет. Сега можете да правите всичко това на едно устройство и почти навсякъде! Нищо чудно, че на тазгодишния национален форум на дигиталната индустрия – IAB Форум България, Нада Фаридан от Google обяви 2014-а за годината на мултискрийн средата.

ВЪЗХОДЪТ НА ВТОРИЯ ЕКРАН

Да, начинът, по който „консумираме“ съдържание, се е променил завинаги. За което допринася и т.нар. възход на втория екран – едновременното гледане на телевизия и сърфиране в мрежата през смартфона или таблета например. Интересното е, че тези мобилни устройства дори изпреварват телевизията и настолните компютри и вече имат статут на първи екран. Според проучване на компанията AdReaction, от 7-те часа, които типичният мултискрийн потребител прекарва на ден с различни медии, смартфоните са основният екран, през който той получава информация, общува или се забавлява (два часа и половина дневно). При това 35% от хората съчетават заниманията на мобилното устройство с гледането на телевизия.

ЗДРАВЕН РИСК

Колкото и удобство да внася в начина ни на живот обаче, към тази тенденция е необходимо да подхождаме с повишено внимание. Защото според някои експерти боравенето с няколко екрана увеличава риска от безпокойство и психически проблеми, особено при подрастващите. А тъкмо 10-11-годишните са най-силно повлияни от мултискрийн явлението, сочи статистика, цитирана от „Дейли мейл“. Те играят компютърни игри, гледат телевизия и в същото време умело използват таблет, смартфон или лаптоп... Във въпросните проучвания децата често са имали достъп до поне пет различни устройства едновременно, повечето от които преносими. Какво ще кажете да се замислим за това, преди годината на мултискрийн средата да е изтекла, и да заменим поне едно от тези устройства с топка, ролери или тебешир? Те също са преносими!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser