Преминете към основното съдържание

Мустакатите мъже печелят най-добре

Припомнете си го следващия път, когато някой мъж ви се усмихне под мустак!
Мустакатите мъже са особено желани и за интимни партньори.
Мустакатите мъже са особено желани и за интимни партньори. © iStock

Ако разберете колко време прекарва мъжът ви в бръснене вместо да е с вас, ще ви се прииска да му скриете самобръсначката. Д-р Хърбърт Мескон от Бостънския университет изчислява, че между 15-ата и 55-ата си година представителите на силния пол отделят за този ритуал 3350 часа, или цели 139 дни!

На нас също ни се иска да му я скрием, след като видяхме следното проучване на популярен дамски сайт във Великобритания. Според него:

  • 54% от жените харесват мъже с бради. 2/3 от тях се впечатляват от леко наболо, а 12% – от буйно окосмяване.
  • 33% предпочитат гладко обръснати мъжки лица.
  • 19% намират за най-привлекателни мустаците.
  • 6% гласуват „за“ козя брадичка тип Джони Деп.

Вместо мускули

Найджъл Барбър, американски психолог, изследвал пръв ролята на окосмяването по мъжкото лице. Според Барбър брадата, мустаците и бакенбардите са като допълнителни мускули, когато става дума за съблазняване.

Психологът събира данни за голям период от време (1842-1971 г.) и заключва: повечето дами намират мъжете с поддържано лицево окосмяване за по-потентни, по-зрели и по-атрактивни в сравнение с гладко избръснатите. „Мъжете отдавна залагат на това, когато се конкурират в търсенето на съпруга“, обяснява Барбър.

Поглед към портфейла

Според жените мениджъри небръснатите представители на силния пол са по-компетентни служители (докато мъжете шефове не се впечатляват от въпросната визия).

В подкрепа на горното твърдение е изследване, поръчано от Американския институт за... мустаците. Резултатите сочат, че мустакатите мъже печелят повече – изкарват с 8.2% по-добри заплати от своите колеги с брада, а заплатата им на фона на гладко избръснатите служители е с 4.3% повече.

Праисторическо оръжие

Освен търсени за работа мустакатите мъже са желани и за интимни партньори – както за еднократен секс, така и за дългосрочна връзка. Питайте доброволките, включили се в експеримент на университета в Нортъмбрия!

Голяма част от тях описват представителите на силния пол с окосмени лица като мъжествени, корави, агресивни, доминиращи и независими. „Брадата и мустаците оптически уголемяват долната челюст и поставят акцент върху зъбите – праисторическото „оръжие“ на мъжа“, обясняват психолози от университета.

Символ на мъжественост

Д-р Даниел Фрийман от Чикагския университет пък въвежда понятието „сексуален магнетизъм“. Такъв притежават именно мъжете, които не бръснат лицата си.


ЕВОЛЮЦИЯ НА КРАСОТАТА В МЪЖКИ РОД


„Нищо чудно, че в много световни култури мустаците играят важна роля в определянето на степента на мъжественост“, казва д-р Фрийман и припомня, че в Южна Индия например 80% от мъжете са мустакати.

Звезден пример

Мъжете под 45-годишна възраст се бръснат все по-малко, отчита и доклад, публикуван в списание The Grocer. Основното обяснение: модата. „Все повече представители на силния пол се преориентират от гладкия метросексуален облик към примера на актьори като Брадли Купър („Роди се звезда“) и Кийт Харингтън („Игра на тронове“). Класация на британския сайт MSN Him пък подреди Топ 10 на най-известните мустакати мъже за всички времена. В челната тройка попадат Салвадор Дали, Алберт Айнщайн и кеч звездата Хълк Хоган.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser