Преминете към основното съдържание

На 30! Колко важна е възрастта, когато правим диета?

Специалистите съветват режимът на хранене да се съобразява с възрастта
© iStock

Навици, от които се пълнее, когато сте на 30

Често похапване извън дома, което обикновено включва пици, сладкиши, сандвичи. В началото вероятно това не се отразява на теглото, поне не рязко, но постепенно килограмите се натрупват. На тази възраст някои все още не са семейни, което предполага, че рядко готвят за себе си, и това е една от причините да предпочитат бързото хапване на крак навън.

Освен това на 30 години повечето хора все още нямат навика да четат внимателно етикетите на продуктите, за да избягват тези с много Е-та и изобщо с вредни „подобрения“. Също така в стремежа си да завършат своето образование и да градят кариера, мнозина нямат време за пазаруване и купуват нещо полуготово, опаковано, което само да претоплят на микровълновата. Така в дома по-рядко влизат пресни плодове и зеленчуци.


ВРЕДНО, ПОЛЕЗНО И НЕЩО ПО СРЕДАТА: КОГА КАКВО ДА ЯДЕМ


Правилният начин, когато сте на 30

Не е нужно да променяте навиците си изведнъж. Така само ще стресирате организма си и ще намразите новото положение, а това лесно ще ви тласне отново към „вредностите“.

Започнете с промените постепенно. На тази възраст дори това е напълно достатъчно, за да влезете леко и лесно във форма. Например: не си забранявайте пицата завинаги, а си оставете един ден от седмицата само за нея. Ако сте в заведение с приятели, ограничете алкохола до 1 чаша вино или бира. Ако харесвате сандвичи, хапнете такъв на обяд, но задължително вечеряйте нещо готвено и здравословно.

Научете се да балансирате храните. Към месото и рибата винаги добавяйте и голяма салата или задушени зеленчуци. И не пропускайте закуската.


КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАС, КОГАТО НЕ ПРИЕМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ПРОТЕИНИ


Бонус: примерно меню

Закуска: 1-2 с.л. овесени ядки с обезмаслено прясно мляко или филийка тъмен хляб, намазана с кисело мляко плюс кафе

Втора закуска: сезонен плод

Обяд: 120 г месо или 150 г риба на скара със салата или задушени зеленчуци. Ако заложите на сандвич, то нека да е от пълнозърнест хляб със запечени на скара зеленчуци и сирене.

Следобедна закуска: 1 морков или тънък резен шунка без тлъстини

Вечеря: 70 г пълнозърнест продукт (макарони или филийка хляб) или същото количество ориз, малка купичка салата или варени зеленчуци.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser