Преминете към основното съдържание

На фестивал под карантина? Мисия - възможна!

Фестивалът за късометражно кино "My Darling Quarantine" е създаден с благотворителна цел

© iStock

Заради отмяната на редица културни фестивали, включително и филмови, във връзка с извънредните мерки срещу пандемията, селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights в Талин и много други обединяват усилия в онлайн фестивал за късометражно кино "My Darling Quarantine".

Новият онлайн фестивал се появи в отговор на ситуацията с карантината и даде своя старт в 16-ти март. Домакин е платформата за късометражно кино Talking Shorts, която ще помогне за набиране средства в борбата срещу COVID-19 и в подкрепа на онези хора и събития, които бяха засегнати от пандемията.

Инициативата за фестивала е на Енрико Ванучи, консултант на късометражната програма на Венецианския фестивал и селекционер на Пазара за късометражно кино в Торино. В момента Енрико живее под карантина в Италия.

„Наблюдавайки развитието на ситуацията от позицията на принудителния си домашен затвор, ми хрумна идеята за късометражен онлайн фестивал, който да отразява ситуацията в момента и да набере средства за подпомагане системата на здравеопазването в борбата с настоящия проблем ", казва Ванучи.

"Фестивалът My Darling Quarantine е опит да продължим да правим това, което обичаме – да подбираме и представяме страхотни късометражни филми на нашата публика – докато се опиваме да съберем пари за няколко асоциации, които се нуждаят от средства за спасяване животa на повече хора. Идеята е да помогнем и на всички културни организации, засегнати от ситуацията", допълва той.


MY DARLING QUARANTINE Short Film Festival (MDQSFF) разчита на предложения с антиутопично съдържание от консултанти по късометражно кино за фестивалите в Кан, Берлин, Локарно и много други фестивали. Селекционери от засегнати събития, като например полския фестивал Short Waves, също помагат със своя опит.

Всяка седмица от понеделник до неделя фестивалът ще представя програма от седем филма, а публиката ще може да гласува за любимото си седмично заглавие. Зрителите са насърчавани да правят дарения чрез страницата GoFundMe.

Достъпната селекция през тази първа седмица включва „Пощенски картички от края на света“(реж. Константинос Антонопулос, Гърция, 2019) за гръцко семейство в търсене на изход от уединен остров в Средиземно море, където неочаквано е изправено пред перспективата за края на света. Филмът вече има добро фестивално присъствие с прожекции в Сараево, Тампере и Уинтертур, където спечели наградата на публиката през 2019 г., а прожекцията на MDQSFF е първата онлайн възможост за публиката да види филма.

50% от даренията на зрителите ще отидат за Лекари без граници, обществена здравна организация, действаща в световен мащаб. Останалите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и служители, които ще се сблъскват, както с организационни, така и с финансови затруднения през следващите месеци и години.

Фестивалът за късометражен филм MY DARLING QUARANTINE започна в понеделник, 16 март в платформата Talking Shorts и ще продължи до приключване на настоящата ситуация.

Още по етикети

кино , фестивал , филми
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser