Преминете към основното съдържание

На гости на коледния базар в Талин и първата празнична елха в света

Автентична декемврийска атмосфера, подземни тунели и тесни улички – сякаш пътуваме назад във времето, когато Коледа нямаше нищо общо с днешния комерсиален дух
© iStock

Талин е град, силно обвързан с коледната традиция. Тук е домът на първата в света коледна елха – дървото на площада пред кметството е свързано с древен ритуал от 1441 г. Неомъжените търговци пеели и танцували около него с местните момичета – традиция, която можете да видите и днес, благодарение на това, че е възобновена.

Сега на същото място има празничен базар, на който можете да опитате естонска кухня, да си купите за спомен продукти от тукашни занаятчии, да видите традиционно естонско облекло и да гледате тематични представления.

Кога да дойдете

Тази година коледният базар в Талин е от 17 ноември до 6 януари.

© iStock

Как да стигнете

Летището на Талин (Lennujaam) е на 4 км от центъра и е свързано със Стария град на Талин с автобусна линия 2.

Какво да видите

Подземните тунели, копани под Стария град през XVII в. с отбранителна цел – можете да разгледате част от тях с бавно влакче! Не пропускайте средновековния замък на хълма Тоомпеа, както и прохода Света Катерина (тясна уличка, на която се продават ръчно изработени сувенири). И непременно опитайте билковия ликьор Vana Tallinn.

За повече информация: www.christmasmarket.ee/eng/

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser