Преминете към основното съдържание

На гости в една от най-зелените сгради в света

Тя е в Торино, има формата на облак и е отличена с най-високото ниво сертификат за екологичност
Новата централа на Lavazza
Новата централа на Lavazza © Andrea Guermani

Храна за промяна

Торино не е случаен град! Освен че е роден за Lavazza и Slow Food движението, той подслонява и най-важното международно изложение, посветено на екологично чистата храна – Terra Madre Salone del Gusto. 12-ото издание на събитието е през септември в Торино и ще събере изложители и делегати на Terra Madre, чиито цели винаги са се радвали на подкрепата на Lavazza.

Тъкмо в някогашната столица на Савоите е и новата централа на компанията. При това – тя не е просто офис сграда, а цял мултифункционален комплекс, който приема различни форми, за да съвмести многото си роли. Досущ като облаците, мисля си, преди още да съм чула името му, което на италиански означава тъкмо „облак“.

Nuvola Lavazza

Обявяват го и официално от сцената на залата за събития La Centrale – една от седемте зони в новооткритото от Lavazza пространство в Торино. Сред другите шест са офисите на компанията, интерактивният музей Lavazza, археологическата зона с намерените при строежа разкопки на раннохристиянска базилика, гурме ресторантът Condividere, създаден по концепция на прочутия шеф готвач Феран Адриа, и Бистрото, вдъхновено от бащата на Slow Food движението – Карло Петрини.

Тук ще е новият дом и на Института по приложни изкуства и дизайн. След кратък тур из креативните пространства на иновативния комплекс, дело на архитекта Чино Зуки, и по зеления площад между тях, създаден от ландскейп дизайнера Камила Занароти, съм сигурна, че няма по-подходящо място за вдъхновението на студентите от този институт. А и за всички граждани на Торино, за които през последните няколко десетилетия районът на Nuvola Lavazza, построена върху бивша електроцентрала, е бил изоставен и безперспективен, въпреки добрата си локация.

Устойчиви идеи

Само че, освен да се любувам на архитектурните решения, съм тук, водена от любопитството какво нарежда тази сграда сред най-зелените в света. Целият й дизайн е подчинен чрез авангардни технологии на идеята за рециклиране и преизползване на наличните ресурси, за пестене на енергия, за ограничаване на изразходваната вода. Нищо чудно, че Nuvola Lavazza е отличена с най-високото (платинено) ниво сертификат от LEED (системата, която оценява екосъобразността на сградите).

Добавете към това и устойчивото отношение към храната, вдъхновено от философията Slow Food, заложена и в Бистрото на централата, което предлага местна, свежа, традиционна храна. Огледайте и градините на площада, снабдени изцяло с енергоспестяващо LED осветление. И ще се уверите в думите на Франческа Лаваца, синеоката дама от четвъртото поколение наследници на Лаваца: „Кафето винаги е началото на нещо.“

И фитнес уредите пестят енергия

„От самото начало на проекта бяхме решили да е устойчив – и в социален, и в еко аспект“, казва Франческа Лаваца от Lavazza Group. „В офисите ни не използваме хартия, пестим водата, светлината, енергията и рециклираме всичко.“

© Alessandro Albert, Франческа Лаваца (в средата) пред музея Lavazza

Пестят включително и храна – кафе компанията има специално сътрудничество със Slow Food и се опитва да не изхвърля излишната и да предлага само местна, прясна, традиционна храна. Дори фитнесът за служители е с енергоспестяващи уреди. Колкото повече се тренира на тях, толкова повече енергия пести сградата!

„Опитвам се да уча синовете ми на основните неща. Да не изразходват излишно ресурси, да спират кранчето, докато си мият зъбите, да изключват лампите на излизане...“, изброява Франческа Лаваца зелените избори в ежедневието си. Дори в работата си тя говори при всяка възможност – по срещи и на събития, за нуждата да уважаваме планетата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser