Преминете към основното съдържание

На гръцка вълна с Казандзакис

Миг преди лятото се настройваме за една малко по-различна Гърция с Никос Казандзакис – и в книжна, и в игрална версия
Пламен Димов (в дясно) в ролята на Исус на сцента на Народен театър.
Пламен Димов (в дясно) в ролята на Исус на сцента на Народен театър. © Иван Дончев

 

Приеман за най-важния гръцки писател и философ на миналия век, авторът на романа, по който е филмиран "Зорба гъркът" – Никос Казандзакис, попада отново в ръцете ни тъкмо навреме. На крачка от лятото, за което мечтаем цяла година. Този път обаче разлистваме не историята за Алексис Зорбас, а "Аскетика"

© Ciela, Казандзакис определя "Аксетика" като "най-трогателния вик на живота ми".

Философското есе, издадено съвсем скоро от Ciela, е кратката и най-продавана в Гърция и до днес творба на Казандзакис. То е и неговият духовен завет – синтез на размислите му за Бог и смисъла на живота. Макар да черпи идеи от духовните традиции, този завет не е религиозен.

Защото Богът на гръцкия писател не е съществително, а глагол. Той не просто е. На тези страници Бог се случва. Самият Казандзакис определя "Аксетика" като "един крясък, един силен вик... най-трогателния вик на живота ми".

Чудесен повод да погледнем с други очи на изкушенията, преди да сме се гмурнали в сезона им.

И ако този литературен старт на гръцкото лято ви се услади, можете да го удължите с още няколко часа – с постановката "Последното изкушение" в Народен театър "Иван Вазов". Носителката на „Икар“ Веселка Кунчева поставя на сцената едноименния роман на Казандзакис, който тълкува саможертвата на Христос.

© Иван Дончев, Сценографията и костюмите в "Последното изкушение" са на Мариета Голомехова.

Невероятните сценография и костюми, дело на Мариета Голомехова, и играта на младия Пламен Димов (в ролята на Исус), познат ни от филма "Каръци", както и превъплъщенията на Александра Василева (Мария Магдалена), Христо Петков (Юда) и Дарин Ангелов (Пилат) ще ви накарат да се замислите: за онова, което е отвъд максимата „Яж, работи, ожени се!“

© Иван Дончев, Поглед отвъд максимата „Яж, работи, ожени се!“

Чудесен повод да погледнем с други очи на изкушенията, преди да сме се гмурнали в сезона им. Или както казва режисьорката Веселка Кунчева, да се замислим "как живеем, как ни е завладяло това консуматорско искане, дърпане към себе си, докато в същото време казваме, че търсим духовното".

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser