Преминете към основното съдържание

На каква възраст се чувстваме нещастни?

Странно е, но това не е късната възраст
© iStock

Обикновено сме свикнали с мисълта, че младостта е безгрижна, зрялата възраст – активна и пълна с вяра в себе си, а късната възраст – време на мъдрост и „горчивина“. Но в своите 40 или 50 години ние се чувстваме доста по-тревожни и нещастни, отколкото изглежда отстрани. За много от хората истинското щастие настъпва към 65 годишна възраст.

Цял живот се боим от старостта и отлагаме мисълта за нея. Британската национална статистическа служба (ONS) публикува резултати от мащабно проучване, в което са взели участие повече от 300 хиляди души. Британските учени помолили участниците да оценят по 10-тобалната система степента си на безпокойство и на благополучие, усещането си за щастие (от минимума към максимума).

Лесно е да се предположи, че най-висока степен на усещане за щастие била фиксирана в най-младите респонденти на възратс между 16 и 19 години. По този показател те дали оценка 8. Те показали и най-ниска степен на безпокойство и тревожност – по-малко от 3 бала. Но по-странното е, че и в двете категории най-младите британци заели втора позиция. Първото място и в двете заели тези на възраст между 65 и 74 години. За англичаните именно в пенсионна възраст настъпват годините на щастие.

А представителите на най-активната и уверена в себе си възраст – зрялата – се оказали най-нещастните. Хората на възраст между 40 и 59 години са с най-висока степен на тревожност и с най-ниска степен на оценка на собственото си благопоплучие. Според авторите на изследването няколко са основните причини за това. Преди всичко те обръщат внимание на напредването на възрастта си и възможността да имат още деца. Днес хората на средна възраст се оказват притиснати от две страни. От една страна те все още се грижат за малките си деца, а от друга – поемат грижите и за остаряващите им родители. Тяхната възраст също напредва и те се усещат все още млади, но с напреднала биологична възраст. Това сериозно влияе на усещането им за щастие и благополучие.

Важна роля имат и икономическите причини. Именно на 40 и 50 години хората днес са сериозно обременени с кредити. А възрастта им, заедно с нелеката ситуация на пазара, им оставя все по-малко надежда за това, че ако загубят работата си, няма да е никак лесно да намерят друга, достойна на труда им. Факт, всичко това няма как да не поражда безпокойство.

За хората в късна възраст тези притеснения са вече в миналото. Ако младите се тревожат за ученето си, бъдещата кариера и романтичните отношения, то възрастните демонстрират завидна удовлетвореност от живота. След 75-годишна възраст обаче показателят за щастие спада, а за тревожност се увеличава. Вероятно това е свързано и с лошо самочувствие и с мисли за приближаващия финал на живота. Но дори и участниците, които са на над 90-годишна възраст, споделят, че се чувстват по-щастливи и по-малко тревожно от годините, когато са били на средна възраст, а именно 40 – 59 години.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser