Преминете към основното съдържание

На какво е готова Италия, за да предотврати обезлюдяването?

Ако сте решили да направите голямата крачка и да емигрирате, кметът на италианското село Бормида ще даде по 2000 евро на всеки, който реши да заживее в китното северноиталианско селце
© iStock

Проблемът с обезлюдяването на малките градчета и села и намирането на решение е едно наистина голямо предизвикателство. Не си мислете, че само в България хората търсят възможностите на големият град. Друга членка на Европейският съюз също търси начин, който да предотврати образуването на призрачни градове. 

Италия е една от най-красивите държави в Европа и определено е на челна позиция по посещаемост от туристи. Нормално. Тук храната е превъзходна, всяко кътче от тази земя има вековна история, а средиземноморският климат я прави перфектно място за почивка. Дори и в най-малките села е напълно възможно да се натъкнете на туристи, който са предпочели да се потопят е автентичният италиански живот. Но те идват и си заминават, а местните все повече предпочитат възможностите и комфорта на големият град. Една трета от селата в Италия са изложени на риск от обезлюдяване и дори изчезване, показва доклад на Националната екологична асоциация „Легамбиенте“, създадена през 2016 г. В рамките на иновативните си мерки за привличане на свежа кръв, топящите се италиански села продават празни къщи за незначителни суми и заселват мигранти и бежанци, за да подмладят застаряващото си население.

© iStock

Въпреки това, отдалеченото село в Северна Италия е намерило друг начин, по който да се справи с този проблем. Кметът на Борнео Даниел Галиано, предлага да плати 2000 евро на всеки, който реши да се засели там. По този начин той ще се опита да предотврати обезлюдяването, пише британският вестник Daily Telegraph. 

Всеки желаещ, които се установи в китното селце, намиращо се на 420 м надморска височина в северозападната област Лигурия, ще плати само символичен месечен наем от 50 евро. Според плана малък имот ще струва само 50 евро на месец, а по-просторен – не повече от 120 евро. В момента в селото живеят 394 души, а амбициозният кмет си поставя за цел до няколко години да увеличи поне с 25% населението на Борнео. „Не можехме да им предложим пазарна цена на наема, така че избрахме символично число и молбите заваляха – за нас беше важно да населим отново селото“, каза Галиано, цитиран от местните медии.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser