Преминете към основното съдържание

На какво ни учат децата?

Узнайте кои добродетели са забравени от възрастните

Няма да открием друг учител, който да бъде толкова търпелив с нас и да ни прощава грешките толкова бързо, твърди Анета Йовева, квалифициран лайф коуч и НЛП Практик

Замисляли ли сте се някога как изглеждате през погледа на вашето дете? Колко време бихте изтърпяли себе си с постоянните си изисквания, забележки, лекции и наставления? А вашето дете го прави всеки ден и освен всичко, то ви слуша и ви обича безусловно, защото вие сте неговата Вселена. Гледа ви с онези искрящи и мили очи и също като вас води вътрешен диалог, докато ви слуша: „Ех, ако можеше поне за един ден мама да бъде като мен! Да ме изслушва без да гледа в екрана на лаптопа или телевизора, да се омаже като мен с шоколад, да се спусне с мен по пързалката, да гледа с мен Том и Джери и заедно да се смеем на белите на котарака, да скочи с мен в басейна, да помечтае с мен. Колко незабравим ден ще е това!”
Източната философия ни учи, че човекът срещу нас е нашият учител. Не може да има по-голяма истина в това, когато става дума за децата ни. Няма да открием друг учител, който да бъде толкова търпелив с нас и да ни прощава грешките толкова бързо; да не ни съди и да ни обича повече от всеки друг, както децата ни. Само трябва да пожелаем да отворим сетивата и съзнанието си към всеки един момент с тях и да се замислим над някои от най-важните уроци, които можем да научим с тяхна помощ, а именно:

ЩАСТИЕТО

Живеейки в настоящия миг, отдадени с цялото си внимание на това, с което се занимават в даден момент, децата не губят ценни минути в притесненията за следващия ден и следващото предизвикателство на живота. Ентусиазмът и вълнението към всяка нова игра, всеки нов ден, всяко ново начинание, може само да ни служи за пример.

ЛЮБОПИТСТВОТО

Децата разбират как е устроен светът, благодарение на своето любопитство. То е това, което тласка човечеството напред, но ние възрастните, често робуваме на основателни и не до там основателни страхове, които ни пречат да продължим своето развитие напред. А децата – те се раждат без страхове. Те постоянно задават въпроси, изследват всеки детайл на играчките, покатерват се на най-високото дърво, напъхват се в най-тъмната дупка, вкарват си ръката в устата на кучето, за да видят какво ще се случи.


УПОРИТОСТТА

Децата не се отказват докато не постигнат целите си – дали ще е нова играчка, сладолед или уговорка с приятели, те са способни хиляда пъти да ни го напомнят или да ни изровят един куп доводи, докато просто в един момент не се предадем пред тяхното силно желание. А каква радост е реализираната цел – виждали ли сте по искрена радост от тази?

ИСКРЕНОСТТА

Ако едно петгодишно дете ви каже, че сте най-красивата майка на света, то наистина го мисли. Ако ви каже, че прическата ви прилича на тази на Круела Де Вил, то това наистина е така. Детските откровения са колкото сладки, толкова и понякога стряскащи, но замислете се, ако в света на възрастните имаше толкова откровение, колкото в детския, то със сигурност щеше да има и много по-малко недоразумения.
 

НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС

Всеки родител си е задавал поне веднъж въпроса: „Как е възможно само за няколко дни, дори часове новата играчка да омръзне на детето и да бъде захвърлена в някой ъгъл?“. Истината е, че играчките не могат да дадат на децата онова, което те искат и търсят, а именно внимание и разбиране. Някога да е омръзнало на децата ви да си играят с вас? Не! Не е ли това най-ценният урок за всеки от нас? Не материалните неща ни правят щастливи, а хората с тяхното отношение, поглед, усмивка, жест и разбиране. Не е нужно да изчетем тонове книги, за да бъдем добри родители, а само да погледнем малкото човече срещу нас, да го приемем такова, каквото е и да го обичаме безусловно. Трябва да можем не само да даваме наставления, но и да се учим от децата си, да си припомним какво е да посрещаш деня с ентусиазъм и любопитство, а не със страх! 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser