Преминете към основното съдържание

На коя възраст правим най-добър секс?

Може би все още не сте я достигнали!
Според ново проучване, тъкмо 55-ата ни година е идеална в сексуален план.
Според ново проучване, тъкмо 55-ата ни година е идеална в сексуален план. © iStock

Твърде вероятно е най-добрият секс в живота ви все още да не ви се е случил. Е, ако наближавате 55 г., честито – то тогава най-щастливите ви моменти в интимен план ви очакват зад ъгъла! Изчисленията на възрастта са направени по поръчка на британски производител на секс играчки. Резултатите оборват досегашните проучвания, заради които слагахме летвата по-ниско – първо на 33, после и на 46 г. и т.н.

Безсрамен опит

Британското проучване не просто стига до заключението, че тъкмо 55-ата ни година е идеална в сексуален план. То дава и обяснение на резултатите, разбира се.

  • Основното от които е, че добрият секс е свързван най-вече с удоволствието, а то на свой ред има пряка връзка с увереността на партньорите.
  • Увереност, която е като скачен съд с опита, придобит с годините.
  • Тоест, трупайки повече житейски стаж, ние все повече научаваме какво желае другият в интимен план и как да му го поднесем и така ставаме все по-сигурни в собствените си способности да бъдем достатъчно умели интимни половинки.

Играчки за възрастни

От друга страна, с възрастта изпитваме все по-голяма лекота да разговаряме с партньорите си за това, какво искаме или не приемаме в леглото. Тъкмо това установява и проучването на британския производител на секс играчки:

  • 50% от по-възрастните хора, включени в допитването, разговарят помежду си с високо ниво на увереност.
  • При младите хора на възраст между 18 и 35 г. процентът на онези, които могат спокойно да обсъждат с партньора си своите сексуални нужди и желания, е много по-нисък – едва 15 %.
  • Не на последно място, оказва се, че по-възрастните партньори са по-освободени и по отношение на секс играчките!

Мъжете са активни повече години

Резултатите на британската компания важат и за двата пола. Но според друго проучване, което се фокусира върху половите различия на възраст от 55 г. нататък, силният пол се радва по-дълго на сексуална активност, в сравнение с дамите.

© iStock, Трупайки години, научаваме какво желае другият в интимен план.

Според резултатите, когато е на възраст от 55 г., един средностатистически мъж може да се надява на още 15 години активност в спалнята, докато при жените очакваният период е още 11 години. Предишни наблюдения по темата даваха и на двата пола далеч по-малко

Новата сексуалност

Автор на въпросното проучване на Стейси Теслън Линдоу, професор по гинекология в Чикагския университет. Тъкмо тя и колежката й Наталия Гаврилова въвеждат термина SALE (абревиатура за очакваната продължителност на сексуалната активност – sexually active life expectancy).

Благодарение на него, напредването на годините не е източник на срам и притеснения, а в извор на една нова, зряла сексуалност. Онази, която някой ден, надяваме се, ще се възползва от отворилото се нататък свободно време и преборените вече предразсъдъци и комплекси.

А дотогава... нека все така бързо гасим свещите върху празничните торти. Не от страх, че ще бъдат преброени, ами от нетърпение – да останем час по-скоро на тъмно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser