Преминете към основното съдържание

На коя възраст сме най-щастливи?

Подсказка: не в младостта!

На темата за щастието са посветени много книги, филми и песни. Да вземем може би най-популярната песен в света „Happy” на Фарел Уилямс. Наблюдаваме как някой се радва на успеха, на любовта и като че ли дори в най-тежките времена на криза остава позитивен. Но щастливи ли са тези хора наистина? И ставаме ли по-щастливи с възрастта? Проучване на Калифорнийския университет показва, че щастието е най-големият парадокс в живота ни. Ето защо.

Парадоксът на остаряването

В изследването били анкетирани 1500 души на възраст от 21 до 100 години. Учените се интересували от всички аспекти на здравето им – както физическо, така и психическо.

Резултатите са поразяващи: оказва се, че колкото повече остаряваме, толкова по-щастливи ставаме. В този контекст учените говорят за „парадокс на остаряването”. С възрастта много от нас изпитват по-голямо удовлетворение от живота, отколкото на младини.

Айрис Апфел

Най-добър пример за това е американската модна икона Айрис Апфел, която на своите 97 години взриви интернет и стана инфлуенсър с 1 милион последователи в Instagram, а също така е топ модел с договор с агенция IMG, за която работят звезди като Карли Клос и Лара Стоун.

По-щастливи с възрастта

Според проучването годините между 20-30 , които се очаква да са най-пълноценни и многообещаващи, всъщност не са най-щастливите ни. На тази възраст трудно се справяме с провалите, изпълнени сме със съмнения и много от нас страдат от психически болести, като депресия и тревожност. Като причина учените посочват неяснотата относно бъдещето, която измъчва много от младите хора на тази възраст. Редица тревоги се появяват и в резултат на нашите собствени решения – работа, преместване, любов – не винаги сме уверени в действията си.

И все пак, социологията не е успяла да изчисли коя е най-щастливата възраст – това е прекалено индивидуално, но от това проучване може да се направи един конкретен извод: можем да се наслаждаваме на живота на всяка възраст, стига да не се съмняваме във всяко свое решение. Доверявайте се на себе си, слушайте се, та нали грешките са част от живота ни. А нашите грешки и нашите години – това е нашето богатство, което с всяка година ни прави по-щастливи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser