Преминете към основното съдържание

На път с книга, но не в ръка

Настройте се за приключения като се впуснете в световете, създадени от любимите автори

Казват, че задачата на шофьора е да кара, а возещият се до него - да избира музиката. За голям късмет на първите, с втората мисия винаги съм се справяла прекалено добре. Плейлистите на стрийминг платформата, която използвам са разпределени от най-новите хип хоп парчета през отпускаща джаз и соул музика до френски поп и естествено - песни, които могат да се пеят в кола (ще се изненадате колко такива албуми същестуват). Меломанията ми е пълна. Все пак имам две любови в живота и музиката е една от тях. 

Другатата ми любов е онази магия, която ме потапя в нови светове, среща ме с нови герои, прекарва ме през съдбите им, прави ме съучастник в техните приключения. За книгите говоря. Най-голямото вълшебство, създадено някога.

ВРЕМЕТО, КОЕТО НИКОГА НЕ СТИГА

Червенокоската "Пипи Дългото чорапче" беше първият ми сблъсък с фиктивния свят на книгите, към който мигновено се привързах. Помня как ставах два часа по-рано за училище, за да изчета поне още една глава от "На брега на Севан", а вече като тинейджър прикривах романите с големите учебници, за да не ми се карат, че не наблягам на уроците. В училище чиновете на последните редове ми даваха уединението, което трябва, за да довърша новото заглавие, което бях почнала преди ден. Любопитството е нещото, което винаги ме е държало будно над страниците на великите автори, а времето - нещото, което никога не е искало да се съобразява с мен.

След като навлязох в активния живот на възрастен с отговорности, томовете с литература изобщо не намаляха. Напротив - списъскът ми с "must read" книги дори се увеличи.

МУЛТИТАСКИНГЪТ - ВЪЗМОЖЕН

Натовареното със задачи ежедневие ме научи да бъда по-практична. Така електронните четци ми дадоха възможността да стигна до заглавия, които дори не са излезли тук в печат, а аудиокнигите - да бъда на две места едновременно: в реалността и далеч от нея. 

Намерих Storytel преди известно време, когато се борех с инсомнията ми и търсех аудио формати, които са четени от приятни гласове - в случая четени от професионални български актьори. 

Сега, при всяко пътуване - близко или далечно, само за уикенда или за дълга ваканция, освен на музикалния плейлист, залагаме и на немалка селекция с книги. Това е един чудесен начин, с който споделяме вълнуващите истории от книгите един с друг. Можете да прочетете цял роман на отиване и връщане, а за по-близките разстояния кратките разкази са също подходящи. Такива се намират лесно в платформата на Storytel.  

Ето и класиките, които присъстват в аудиокнижната ми библиотека за път:

Дължина: 6ч. 50мин.

Джаз ерата и американската мечта са изкусно описани от легендарния Ф. Скот Фицджералд. Преди романът му "Великият Гетсби" да стане толкова популярен, "Flappers and Philosophers" - първият му сборник с разкази с осемте си истории успява да го превърне в познато име в писателските среди и любим автор на поколения читатели. 

Дължина: 26 мин.

Образите, които Алеко Константинов описва в "Разни хора, разни идеали", за да покаже моралните щети, които сами си нанасяме, са актуални и за сегашната ни ралност. Най-големият български критик ни поучава, като ни запознава с карикатурни герои като помощник-регистрартора, амнистирания престъпник и лъжепартиота.

Дължина: 2ч. 27мин.

Класическият сборник с новели на италианския писател Джовани Бокачо "Декамерон" включва в себе си остроумни и шеговити уроци. Самият ритуал на разказването играе много важна роля при Бокачо, а четени от Звезделин Минков историите стават още по-внушителни. 

Дължина: 43 мин.

"Дамата с кученцето" е една най-силните творби на майстора на къся разказ Антон Чехов. Вечните теми, срещащи се в творчеството му, са човешката чест и достойнство, силата на любовта и ценностите в живота, които не липсват и тук. 

Дължина: 4ч. 32мин.

Съвременният български автор Геори Господинов ни обяснява за чудото на четенето, творческите дупки, литературата като алтернативен енергиен източник в сборника си с есета „Невидимите кризи“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser