Преминете към основното съдържание

На ски в Паландьокен

Турция, толкова позната с морските си курорти, крие и тайни съкровища – ски пистите край Ерзурум

Наближи ли зимата, всички се сещаме за магията на алпийските селища, шалетата и камините в тях, снежните писти и апре-ски партитата. Всичко това го има и на юг, в Паландьокен. Ски курортът край древния град Ерзурум е едно от тайните съкровища на Турция, която асоциираме най-вече с морските ваканции.

Паландьокен има над 50 км писти, уникални зимни атракции като параглайд, суинг, шейни… и е в пъти по-евтина ски дестинация от повечето европейски такива. Дневната ски карта тук е по-малко от 20 лв.

Паландьокен се намира над древния град Ерзурум, в Източна Анадола – на един хвърлей разстояние от Армения и Грузия. До тук се стига със самолет, а летището е на десетина минути от хотелите и шалетата, „кацнали“ върху снежните склонове на планината. Почти всички са на пистите, както е в много от европейските ски курорти. Така от вратата на хотела се озовавате на лифта, а от стаята ви сутрин се разкрива прекрасна гледка на заснежените склонове и лифтовете с ранобудните скиори.

В Паландьокен през годините са се провеждали много зимни спортни състезания от световен ранг, а мястото е любимо на скиорите в Турция.

Интересен факт е, че тук за пръв път са въведени магнитни асфалтови настилки, които дори в най-тежките метеорологични условия държат стабилно автомобилите на пътя.За европейските туристи една от причините да идват в Паландьокен, освен ските и зимните атракции, е храната – както навсякъде в Турция, трапезите са богати, а кухнята е интересен микс от типични за Анадола ястия и влияния от Армения, като вкусният лаваш. Непременно трябва да опитате бялата супа с месо, олту кебап (шишове от агнешко, приготвени на дървени въглища), сармите и характерните за този район пълнен кадаиф, кайсефе (сушени плодове в масло), халва и салеп.

Ерзурум е много повече от място за ски. Разположен в устието на Понтийските планини, един от най-древните градове в Източна Анадола има интересна история и богато архитектурно наследство от римляни, византийци, селджуци… Крепостта на града е разрушавана 11 пъти!

Градът е основан през първите години на новата ера и тогава се е наричал Карин, като териториално е принадлежал на Кралство Армения. През IV в. е под управлението на римляните, а през Х век принадлежи към империята на Византия. През средните векове преминава под управлението на селджукските турци и тук са най-старите запазени тюрбета (гробници на селджуците) от 12 век. През XVI век става част от Османската империя, а през 1916 г. в битката при Ерзурум армията на Османската империя е разбита от руснаците. Едва в началото на XX в. Ерзурум става отново собственост на Турция, с подписването на договор през 1918 г.

Сред символите на града е Чифте Минарели - медресе (училище), върху чиято каменна фасада са едни от първите изображения на дървото на живота. Минаретата в Ерзурум пък привличат поглед с каменоделско майсторство и облицовки от син фаянс, характерен за Близкия изток.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser