Преминете към основното съдържание

Наближава модното събитие на годината - „Златна игла“ 2022

Кои са новите категории в номинациите?

Проф. Любомир Стойков заедно със своя екип на церемонията „Златна игла 2021“
Проф. Любомир Стойков заедно със своя екип на церемонията „Златна игла 2021“ © Академия за мода / Антон Марков

Наближава модното събитие на годината, а именно Годишните награди „Златна игла“ на Академията за мода, където ще бъдат отличени утвърдени модни творци в средата на месец ноември. По време на специална церемония в хотел „Рамада София“ ще бъдат присъдени отличия в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината – мъжка мода“, „Модна къща на годината - дамска мода”, „Булчинска мода“, „,Абитуриентска мода“, „Уникална мода“, „Моден гримьор”, „Моден фотограф”, „Аксесоари“ и „Най-добър млад дизайнер”. Статуетките „Златна игла“, както винаги, са дело на великолепния бижутер Анжело Красини.

Статуетката „Златна игла", изработена от бижутера Анжело Красини
Статуетката „Златна игла", изработена от бижутера Анжело Красини © Академия за мода

В продължение на почти трийсет години Академията за мода отличава и стимулира най-добрите български модни творци и предоставя сцена за изява на талантливи дизайнери и изявени модни къщи. В подкрепа на тази мисия и тази година традицията е спазена: уникален гала ревю-спектакъл ще предхожда официалната церемония по награждаването. В него по покана на Академията за мода ще вземат участие носители на приза през изминали години и други модни творци. Специално за гостите на грандиозното събитие, те ще покажат своите най-нови модни колекции.

Победителите в „Златна игла 2021“ заедно с проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода
Победителите в „Златна игла 2021“ заедно с проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода © Академия за мода

Във връзка с предстоящото издание на „Златната игла“, председателят на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков изтъкна, че тази награда се е утвърдила като несравним и незаменим стимул за развитието и просперитета на българския дизайн и на българската модна индустрия. Въведени са и две нови категории „Абитуриентска мода“ и „Уникална мода“.

„Убедени сме, че ще допринесем още повече за издигането на естетическите критерии на младите генерации, както и за насърчаването на оригиналните и елегантни произведения на нашите дизайнери. „Златната игла 2022“ ще изпълни – за пореден път, и своята културна и социално-отговорна мисия, като даде стипендии на талантливи студенти по моден дизайн“, допълни проф. Стойков.

Лицето на „Златна игла 2022“ топмоделът Екатерина Свечева
Лицето на „Златна игла 2022“ топмоделът Екатерина Свечева © Личен архив на Екатерина Свечева
Водещата на „Златна игла 2022“ – Гери Дончева Янков
Водещата на „Златна игла 2022“ – Гери Дончева Янков © Костадин Кръстев – Коко

По време на гала вечерта ще бъдат презентирани произведения на досегашни носители на „Златната игла“. За лице на годишните награди бе избрана Екатерина Свечева – инфлуенсър, топмодел и студентка по PR във ФЖМК. По този повод тя сподели, че да бъде лице на най-грандиозното модно събитие в България, е най-ценният комплимент, който някога е получавала.

Водеща на гала-вечерта по утвърдена с години традиция ще бъде Гери Дончева Янков.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser