Преминете към основното съдържание

Най-често допусканите грешки от жените във фитнес залата

Маратонското трениране не води до по-бързи резултати, а само до отпадналост и мускулна треска, съветват професионалистите
© iStock

Жените сме безгрешни (по природа!), но понякога и на нас ни се случва да бъркаме. Кои са дребните грешчици, които пречат на големите резултати във фитнес-тренировката?

Попитахме професионалните инструктори:

1

Хаотични тренировки. Липсата на достатъчно време за редовни фитнес занимания или пък желанието да се постигне ефект за няколко минути може да обезсмисли цяла една тренировка чрез хаотично обикаляне на всички уреди в залата. Още повече, че не всички са удачни за жени.

2

Самостоятелни занимания. Дори съвършената програма, каквато ви предлага ELLE, се нуждае от професионален контрол в залата. Иначе казано, резултатите от програмата могат да се проследят най-добре от инструктор. Поне през първия месец.

3

Свръх натоварване. Маратонското трениране не води до по-бързи резултати, а само до отпадналост и мускулна треска.

© iStock

4

Слабо натоварване. Типично за начинаещите е да се откажат по средата на серията и дори на упражнението. А с една серия резултат не се постига.

5

Еднотипни упражнения. С любимите упражнения не бива да се прекалява, още повече, че с времето мускулите привикват на определени натоварвания. Затова на всеки 3-4 месеца сменяйте програмата си с релевантни упражнения. Старайте се във всяка тренировка да има хармония: редуване на упражнения с дьмбели и такива със степери, колело и бягащата пътечка.

6

Прилагане на програми за мъже. Еманципацията не е препоръчителна стратегия за фитнеса, защото програмите за мъже обикновено целят трупане на мускулна маса, каквато не се вписва в представите за красиво женско тяло. И слава богу!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser