Необходими продукти
- 160 г брашно
- 1 и 1/2 ч. л. захар
- 1/2 ч. л. сол
- 125 г масло (студено, нарязано на кубчета)
- 30 мл ледена вода
За пълнежа
- 450 г пюре от печена тиква
- 150 г захар
- 1 ч. л. канела
- 1/2 ч. л. джинджифил на прах
- щипка млян карамфил
- щипка индийско орехче
- 300 мл животинска сметана (охладена)
- 3 яйца
- ванилов екстракт
Начин на приготвяне
Смесете в купа брашното, захарта и солта. Добавете студеното масло, като претривате с пръсти до получаването на едри трохи. Омесете с бързи движения, добавяйки малко по малко водата. Увийте получената топка тесто в стреч фолио и оставете в хладилник за 30 минути.
Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот. Оформете го като кръг с диаметр 30 см и дебелина 3-4 мм. Прехвърлете го във форма за пай с диаметър 23 см (изрежете излишното по краищата и оформете декоративен борд). Притиснете с хартия за печене и нещо върху нея за тежест (варива, камъчета, каквото имате под ръка). Печете така на средно ниво за 15 минути, махнете „тежестите“ и печете още 8-10 минути.
В тенджера на умерен котлон разбъркайте тиквеното пюре, захарта и подправките, докато сместа не се сгъсти. Махнете от котлона и добавете студената сметана. Трябва да се получи гладко пюре, в което на финала добавяте разбитите яйца и ванилов екстракт. Изсипете плънката в изпечената кора и печете 15 минути във фурната на 200 градуса, намалете на 170 градуса и печете още 35-40 минути.
Оставете пая да изстине постепенно в изключената фурна с леко открехната врата. Гарнирайте с разбита сметана и канела при сервиране.