Преминете към основното съдържание

Най-добрият коледен подарък е да бъдем добри

Към себе си, а и към околните
© iStock

Кога, ако не на Коледа, е най-подходящото време да си поговорим за това, да правиш и да получаваш добро? Знам, че ще си помислите как празничната благотворителност е лицемерие, но аз смятам, че дори и това да е така, все пак доброто остава. То е факт. И определено е най-добрият коледен подарък. За околните, но и за вас самите. А науката има какво да каже по този въпрос.

Хормонът на щастието

„Доброто е молекула. Крехка, но податлива на дресировка и размножаване“, казва професорът от Клермонтския университет Пол Зак. Повече от 10 години той изучава невромедиатора окситоцин, който организмът ни произвежда в момент на щастие и емпатия. „Невролозите, невропатолозите и невропсихолозите се интересуват основно от екстремните проявления на човешкото поведение – психопатични, шизофренични и др. Много малко внимание се обръща на позитивните поведенчески норми, които за мен са по-интересни“, допълва той. Професорът нарича окситоцина и „молекулата на морала“, защото той играе много важна роля в редица житейски ситуации. Освен да бъдем по-добри и по-щастливи, той ни помага и в комуникацията. Хората са единственият биологичен вид, който буквално живее сред непознати. И окситоцинът ни помага да не се избием.

Здрав дух, здраво тяло

Добрината ни прави по-здрави – заздравява сърцето, забавя процесите на стареене, но и ни носи удовлетворение и стабилност в личния живот. И причина за това отново е окситоцинът. А ако погледнете на въпроса от малко по-различен ъгъл, ще си спомните и за водния експеримент на д-р Масару Емото. Той излага чаша вода на различни емоции, музика, думи, след което я замразява и открива, че добрината във всичките й измерения кара водата да замръзне в идеални форми. А сега ще ви припомня, че 70% от тялото ни е вода. Сещате се какво имам предвид, нали?

Носят ли парите щастие?

Според доктор Зак отговорът е „Да“. И причината звучи доста банално, но напълно достоверно – високият жизнен стандарт генерира окситоцин. Склонността да се доверяваме и да правим добро, зависи пряко от дохода, но и от Брутния вътрешен продукт на страната, в която живеете. Може би затова в България сме толкова намръщени и гневни. Но още по-интересно е това, че най-добри са хората от средната класа, а не богатите.


В ДОБРО НАСТРОЕНИЕ ВИЖДАМЕ ПО-ДОБРЕ


По мнение на редица психолози, съзнанието на много хора се е променило след финансовата криза от 2008 г. Дотогава се смяташе, че всичко може да се купи, а успехът се равняваше на стойността на вещите. По време на кризата обаче хората разбраха, че парите могат да изчезнат за секунди. А това тотално промени мирогледа ни.

Прегърни ме!

Окситоцинът не е постоянна величина. Както и с останалите хормони, количеството му в организма може да бъде регулирано. „Най-мощният стимулатор е прегръдката“, казва Пол Зак. Според него, ако прегръщате по поне 8 човека на ден, ще имате хармонични отношения с околните. Най-голямата спирачка към това, да прегърнем някого, е притеснението, но според статистиката 95% от хората ще отговорят на прегръдката ви. И ще осъзнаят, че те също са имали нужда от нея.


24 ЧАСА В ДОБРО НАСТРОЕНИЕ


Друг е въпросът с антидепресантите, които се използват при депресия. Тяхната задача е именно да увеличат количеството серотонин в тялото, но никога не си ги предписвайте сами, а се обърнете към психиатър.

Още по темата

КОЛЕДА Е БЛИЗО
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser