Преминете към основното съдържание

Най-добрите винени дестинации в Европа, до които се стига най-евтино

Водим ви на разходка в Италия, Франция, Испания и Португалия
Тоскана, Италия
Тоскана, Италия © iStock

Лежерно, в началото на септември, тръгваме по пътя на виното, за да обиколим най-добрите винени дестинации в Европа. Откриваме ги в Италия, Франция, Испания и Португалия. Хубавото вино и красивата природа обаче няма да се отразят фатално на портфейла ви, защото до всичките осем места, които избрахме, се стига сравнително евтино - повечето нискотарифни авиокомпании имат редовни полети до големите градове, от които може да продължите пътешествието с влак или автобус. А есента безспорно е най-подходящото време за такъв винен тур! 

Тоскана, Италия

Ще ви бъде много трудно да откриете лоша бутилка вино в Тоскана. Дори и в най-скромната винарна можете да се насладите на отлично домашно червено вино. Задължително опитайте кианти и всички останали вина, изброени в т. нар. списък „Супер Тоскана“. Ако сте отседнали във Флоренция, поне за няколко часа излезте извън града и се насладете на спокойствието и вкусовите предложения на провинциалните винарни.

Тоскана

Галерия

Тоскана

iStock

Умбрия, Италия

© iStock, Умбрия, Италия

Там не се произвежда толкова много вино, колкото в Тоскана, но това в никакъв случай не означава, че ще останете разочаровани. Дори напротив, ще ви хареса спокойствието, тъй като Умбрия е доста по-непозната за туристите винена дестинация. Всички ще ви препоръчат бялото вино орвието класико, но ние ви съветваме да опитате силното и ароматно червено вино сагрантино. Комбинирайте с разходка до Шоколадовата фабрика в Перуджа.

Умбрия

Галерия

Умбрия

iStock

Сицилия, Италия

© iStock, Сицилия, Италия

Ако сте почитатели на по-сладките десертни червени вина, това е вашето място. В Сицилия те наброяват 90% от общата продукция. Най-популярно е марсала, което се използва и като съставка в много коктейли. Краят на есента и началото на зимата е идеалното време да посетите Сицилия, защото тогава вината вече са готови за консумация.

Сицилия

Галерия

Сицилия

iStock

Лангедок-Русийон, Франция

© iStock, Лангедок-Русийон, Франция

Това е най-големият винен регион в света и там годишно се произвеждат над 2 милиарда бутилки бяло, червено, розе, пенливо вино и сладки вина. Задължително опитайте местното пенливо вино креман де лиму, което е достоен конкурент на шампанското.

Лангедок-Русийон

Галерия

Лангедок-Русийон

iStock

Бургундия, Франция

© iStock, Бургундия, Франция

Тук винопроизводство започнали още римляните преди 2000 години. Затова не се съмнявайте, че всичко е изпипано докрай. Ако харесвате червено вино, отидете в Кот де Нуа, а ако сте почитатели на белите вина, вашето място е Кот де Бон. Задължително се отбийте и във винарната La Cave de l’Ange Gardien, за да се запознаете отблизо с традиционните за региона вино и ястия.

Бургундия

Галерия

Бургундия

iStock

Шампан-Арден, Франция

© iStock, Шампан-Арден, Франция

Дом Периньон, кристал, вьов клико – всички тези имена са символ на лукс, звездни партита на слънчеви дестинации и петзвездни вечери на свещи. Милиони каси с шампанско се пълнят всяка година в Шампан-Арден, привличайки жадни туристи от целия свят, които искат да разгледат местата, на които се произвежда знаменитата напитка.

Шампан-Арден

Галерия

Шампан-Арден

iStock

Коста де ла Луз, Испания

© iStock, Коста де ла Луз, Испания

Ако обичате шери, Коста де ла Луз е вашето място. Повече от 60-те винарни в района произвеждат различни видове от специфичното вино, като най-популярните разновидности са мансания и амонтиядо. Не пропускайте винарната Tradicion, където освен страхотно шери ще можете да разгледате и творби на Гоя и Веласкес от личната колекция на собственика.

Коста де ла Луз

Галерия

Коста де ла Луз

iStock

Порто, Португалия

© iStock, Порто, Португалия

Преди няколко века по време на една от войните между Великобритания и Франция англичаните се затъжили за френското вино. Опитали да внасят португалско, но то се разваляло по време на транспортирането. Предприемчиви винари решили да го подсилят и така се родило портото. Порто е центърът на тази напитка и посещението ви няма да е пълно, ако не посетите няколко порто винарни, за да опитате различните вкусове на виното. Имайте предвид, че напитката се комбинира прекрасно с шоколад.

Порто

Галерия

Порто

iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser