Преминете към основното съдържание

Най-дългата НОЩ на Пловдив се завръща

Този септември в три вечери градът под тепетата събира хора на изкуството от България и света
Фестивалът НОЩ/ПЛОВДИВ тази година ще е на 15, 16, 17 септември. Проект „Рисуване със светлина“ на Център АЛОС, локация Небет тепе.
Фестивалът НОЩ/ПЛОВДИВ тази година ще е на 15, 16, 17 септември. Проект „Рисуване със светлина“ на Център АЛОС, локация Небет тепе. © АЛОС

Най-дългата НОЩ, наситена с културни събития в Пловдив, ще бъде през септември. Всъщност, нощите са три – 15, 16, 17 септември, когато е фестивалът НОЩ/ПЛОВДИВ.

Стартирал като „Нощ на музеите и галериите“, той се провежда за 13-та поредна година, като последните му издания събират аудитория между 40 и 60 хиляди души, над 120 артистични проекта, разположени на 60 – 70 локации в града под тепетата.

Тази година организаторите ще избират от над 70 проектни предложения от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформанс и др., които да включат в НОЩ/ПЛОВДИВ. По традиция те се разпределят в тематични подпрограми: Музеи, Галерии, Ателиета“, „Град и Култура” (представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали), Клуб и Музика(алтернативни клубни пространства в града),Публични пространства (артистични проекти в открити публични пространства), Малката Нощ” (събития за най-младата аудитория).

© Емран Махмуд, Фестивалът представя над 120 артистични проекта, разположени на 60-70 локации в града под тепетата.

Акцент в НОЩ/Пловдив тази година ще бъде програмата „Отворени изкуства“ с мотото „Тук навсякъде“. В нея организаторите в партньорство с някои от най-активните международни културни институти и посолства ще представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Корея и България. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser