Преминете към основното съдържание

Най-красивата супа: с грах, мента и... теменужки

Защото мястото не цветята не е само във вазата, а и в чиниите!
© iStock

Освен за декорация, те могат да се използват и за овкусяване. Точно така, говорим за ядливите цветя като слънчогледи, лавандула, глухарчета, невен и безброй красиво разцъфнали подправки. В тази супа главен герой пък стават теменужките.

Необходими продукти

  • 1 с. л. масло
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 1 настърган морков
  • 2 картофа
  • 450 г замразен грах
  • 1 л вода
  • 2 с. л. нарязана прясна мента
  • сол
  • черен пипер
  • теменужки (цветовете)

Начин на приготвяне

Задушете лука в мазнината и когато омекне, добавете моркова. След 2-3 минути долейте водата и сложете нарязаните картофи да се варят за 15-на минути. Добавете граха. Оставете отново да ври 10 минути и накрая добавете прясната мента, солта и черния пипер на вкус. Пасирайте и украсете с теменужки (които на вкус допълват чудесно ментата), а по-желание – и с малко чиа и пчелен прашец (полен).

ELLE съвет

Премахвайте плодника и тичинките на цветята и яжте само венчелистчетата!

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser