Преминете към основното съдържание

Най-кратките авиополети в света

Бихте ли летяли, ако крайната ви дестинация се вижда с просто око от летището?
© iStock

Фокусът в авиацията винаги е бил да летиш по-далеч и да останеш във въздуха в продължение на по-дълго време. И все пак, докато полетите на дълги разстояния носят неоспорим чар и екзотика, други, много по-кратки полети имат красотата на минималността.

През мeсец ноември стартира най-краткия международен търговски полет в света. Само осем минути дели Швейцария (Санкт Гален) и Германия (Фридрихсхафен). За да отбележим събитието, решихме да ви представим полетите, които се откояват с това, че са най-късите търговки полети на планетата.

Най-кратък международен полет

© iStock

Санкт Гален (Швейцария) до Фридрихсхафен (Германия)

Разстояние: Двадесет километра (полетите започват от 02 ноември 2016 г.)

Боденското езеро се намира на река Рейн, в северното подножие на Алпите и неговите 571 квадратни километра води се споделят от три държави: Германия, Австрия и Швейцария. 20 километра е разстоянието (по права линия) между летище Санкт Гален и Фридрихсхафен, Германия, намиращ се на отсрещния бряг на езерото. Народна Viennaline, малка австрийска авиокомпания, ще свързва двата града с новата си редовна услуга.

Времето за пътуване? Само осем минути.

Този полет, обслужван от Embraer, всъщност е първата спирка от по-дълъг маршрут, който завършва в Кьолн.

Около 10% от прогнозните годишни 40,000 пътници се очакват да се възползват от късата отсечка между Санкт Гален и Фридрихсхафен, казва Данел Щефен, главен изпълнителен директор на компанията обслужваща полета. "От тази спирка ще се възползват туристи, както и работещите от двете страни на езерото.

Най-кратък полет

© iStock

Westray до Papa Westray (Шотландия)

Разстояние: Три километра

Тясна водна ивица разделя островите Оркни от Westray и Papa Westray край северния бряг на Шотландия.

Шотландска авиокомпания Loganair е въздушния мост между тези два мънички шотландски острови в продължение на почти 50 години, което го прави най-краткия нон-стоп редовен полет в света. Извършва се от осем местни самолети и отнема малко повече от минута ( в някои случаи е най-кратък, 53 секунди в зависимост от вятъра).

Най-кратък междуконтинентален полет

© iStock

От Танжер (Мароко) до Гибралтар (Британска територия)

Разстояние: 69 км

Само 15 километра разделят Европа и Африка при най-тясната точка на Гибралтар. Бързи фериботи плават този маршрут постоянно. Въпреки това онези, които искат да избегнат бурните водите между двата континента имат алтернатива в Royal Air Maroc. Националният превозвач на Мароко предлага редовен полет, свързващ Танжер( северната част на Мароко) и Британската територия на Гибралтар.

Най-кратък полет между две столици

© iStock

Киншаса (Демократична република Конго) до Бразавил (Република Конго)

Разстояние: 26 км

Киншаса и Бразавил (известен също като Конго-Бразавил), споделят калните води на река Конго. Две авиокомпании летят между двата града. Етиопските авиолинии са оперирали този полет не с какво да е, а с Боинг 787 Дриймлайнър, като по това време това е бил най-краткият редови полет с толкова голям самолет.

 

Най-кратък редовен полет в Северна Америка

© iStock

Летище Били Бишъп в Торонто до Летище Ниагара (Канада)

Разстояние: 51 км

Сухопътният път между Торонто и Ниагара включва 137 километра шосе покрай бреговете на езерото Онтарио, но това разстояние може да ви отнеме само 15 минути с полет над вода. Канадска авиокомпания стартира ежедневни полети по този маршрут, използвайки малки пасажерни самолети. Това със сигурност ще улесни туристите и жителите на Торонто, които искат да посетят известния Ниагарския водопад.

Автор Кристиан Пижов

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser