Преминете към основното съдържание

Най-опасните туристически дестинации в света

За много хора почивката не е излежаване на плажа, а покачване на адреналина до краен предел
Trolltunga, Норвегия
Trolltunga, Норвегия © Istock

Има места по света, които привличат десетки хиляди турсисти всяка година, но не с красиви плажове и кристална вода, или спиращи дъха планински гледки. Хората, за който почивката е свързана с това да покачат адреналина си до краен предел са именно турсистите, които посещават следващите 5 дестинации, попадащи в класацията ни за едни от най-опасните места в света.

 Плажът New Smyrna, САЩ

© Istock

Един от централните плажове на Флорида си е спечелил името на най-злополучния курорт, заради многобройните нападения от акули. Затова и Флорида е наричана „световна столица на акулите“. И въпреки този известен факт на всички, много туристи продължават да посещават този плаж. Най-вероятно, любителите на океана се утешават от факта, че повечето атаки не са довели до смърт.

 

Half Dome, Национален парк Йосемити

© Istock

Едно от най-дългите и със сигурност най-опасни изкачвания в Националния парк Йосемити, е катеренето по Half Dome – гранитен купол в източния край на долината Йосемити, издигащ се на над 1444 метра над долината. Изкачването му отнема цял ден и за да достигнат до върха, катерачите трябва да разчитат на метални кабели. Мнозина тук са намирали смъртта си, като трагичните случаи зачестяват при лошо време. Регистрираните смъртни случаи са 60.

 

Скалите на Мохер, Ирландия

© Istock

Величествените скали, които се издигат на 120 м над Атлантическия океан, привличат хиляди хора всяка година, заради великолепните гледки които се разкриват, но те са и доста опасни.  Въпреки че точният брой смъртни случаи тук не е известен, техния брой не е малък. Най-често смъртните случаи се дължат на лошо време – дъжд, причиняващ хлъзгав терен и силни ветрове. В действителност понякога атракцията е затворена, когато ветровете се смятат за твърде силни. За съжаление, Скалите на Мохер са известни със самоубийствата, като последния потвърден опит е през март тази година.

 

Вулкана Килауеа и други активни вулкани, Хавай

© Istock

Като единствения щат от САЩ, изграден изцяло от вулканични скали, Хавайските острови са осеяни с впечатляващи вулкани. Има три активни вулкана в Хавай, като най-опасният е вулкана Килауеа на Големия остров. Последното му изригване беше през 1983 година, но през 2014 година от него потече лава и стигна почти до град Пахоа. Районът е твърде опасен, като за десетилетие се регистрират около 40 смъртни случаи. Причините са различни, но най-вече заради смъртоносната смес от газове, известна като мътна лава, която може да бъде особено опасна за посетители, които вече страдат от астма и сърдечни заболявания.

 

Монблан, Европа

© Istock

Монблан е най-високият връх на Алпите и цяла Западна Европа. Разположен е на френско-италианската граница, която според договор от 1861 година преминава през най-високата точка на върха. Върхът държи и друг рекорд – на най-смъртоносния връх, годишно се регистрират около 100 смъртни случая.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser