Преминете към основното съдържание

Най-палави сме през студения сезон

Застояването вкъщи, мъжките фантазии, хормоните на щастието и самото време ни карат да сме по-активни под чаршафите
През зимните месеци се продават два пъти повече презервативи.
През зимните месеци се продават два пъти повече презервативи. © iStock

 Когато навън застудее, емоционалните връзки стават по-силни. Ако случайно не сте го забелязали, питайте специалистите. Д-р Чарли Ферер, клиничен сексолог и автор на книги по темата, веднага ще ви увери, че ниските температури и лошото време карат и влюбените, и самотните сърца да търсят топлината, уюта, домашния комфорт. И засилват желанието на всички ни за нежност, интимност и затопляне на отношенията.

Зимно слънцестоене

Тъкмо в студените дни мъжете имат нужда от повече секс. Тъкмо тогава те ни намират за по-секси. И тъкмо тогава стават по-нежни и добри към нас. Твърденията идват от „Харвард“, където, според едно от проучванията, мъжкият сексуален апетит се повишава с понижаването на температурите.


                           СТРАННИТЕ НЕЩА, КОИТО МЪЖЕТЕ СМЯТАТ ЗА СЕКСИ


Потвърждава го и анкета на английския университет, публикувана в сп. Psychology Today. В нея доброволците били помолени да оценяват снимки на разголени студентки в продължение на година (за да бъдат обхванати всички сезони). Част от кадрите показвали само лица на красиви момичета, други демонстрирали женските прелести по бански, а трети били дори още по-разголени.

© iStock, Колкото по-малко плът е видима, толкова по-провокирана е фантазията.

Оказало се, че с времето вкусът на силния пол за определени лица не се променял. Но за другите части на тялото интересът варирал. В студените дни мъжете се възбуждали доста по-лесно, като пикът на това поведение настъпвал в разгара на зимата. През ноември, декември и януари представителите на силният пол направо не можели да устоят на изкушението.

Ръст в продажбите на секс играчки

Има и още факти в потвърждение на тези наблюдения! През зимните месеци например се продават два пъти повече презервативи, сочи статистика на Кралското медицинско дружество в Лондон. Производителите на секс играчки също отчитат ръст в продажбите си, особено през декември.

„Това е най-натовареният ни месец“, потвърждават от компанията Lovehoney. „Вероятно защото клиентите ни са наясно, че в следващите месеци ще прекарват повече време вкъщи и то – на топло под чаршафите.“

© iStock, Имаме нужда от повече секс сега, отколкото когато и да е през годината.

Карлен Коста, доктор по медицина, сексолог и експерт по взаимоотношенията, обяснява мъжките щения в студа и със склонността на човек да желае по-силно нещата, които са трудно достъпни. Досущ като женското тяло – скрито под дрехи и шалове през зимата, то възбужда мъжкото въображение. „Колкото по-малко част от плътта е видима, толкова повече възможности за провокация на фантазията се появяват“, казва Коста.

Тленно щастие

Освен това, оказва се, че през зимата количеството и концентрацията на сперматозоидите при еякулация са 3 пъти по-високи, в сравнение с лятото. От еволюционна гледна точка това означава по-голям шанс за зачеване.


                                       ДА СВЕРИМ ЧАСОВНИЦИТЕ ЗА СЕКС


Но дори да не говорим само за предаване на гените, пак имаме нужда от повече секс сега, отколкото по което и да е друго време на годината. Причината: по време на полов акт в телата и на двата пола се отделят ендорфини – невротрансмитери, свързвани с усещането ни за щастие. Което ни липсва особено силно, когато дните са по-къси и абсорбираме по-малко слънчеви лъчи, нужни за производството на витамин D и серотонин (част от химията на щастието).

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser