
Полентата е обикновено основно ястие, което може да се направи от всякакъв вид царевично брашно. Ок, това според някои е обикновена царевична каша. И до известна степен са прави. И все пак крайният резултат зависи от изходния продукт, но и от времето за приготвяне. Характерно за полентата е, че се приготвя от фино смляно царевично брашно. Колкото по-хубаво и фино е царевичното брашно, толкова по-хубава ще стане полентата.
Трикът за приготвяне на полента е да улучите точното време за „бухване“ на тестото. То трябва да стане плътно и пухкаво едновременно. Само така може да постигнете перфектен вкус, който подчертава сладкия аромат на царевицата, без да има горчив или блед нюанс.
Полентата е мултифункционална храна, която може да се консумира топла, но и студена в салати. Евтина и здравословна (зависи с какво я комбинирате)!
Продукти
Сол, черен пипер, 1 ч.ч. фино смляно царевично брашно, масло или зехтин, пармезан по желание, 4 чаши вода.
Приготвяне
4 чаши вода сварете на котлона (за по-мека полента използвайте 5 чаши) и добавете една лъжичка сол. Когато заври, изсипете царевичното брашно във водата и разбърквайте постоянно с дървена лъжица или телена бъркалка. Това действие трябва да продължи около 2-3 минути или докато сместа се сгъсти. След това намалете температурата на котлона и оставете да ври поне 40 минути, като разбърквате на всеки 10 минути. Ако полентата се сгъсти прекалено, добавете малко вода – колкото е необходимо, за да се запази мека. Добавяйте сол и черен пипер и опитвайте постоянно. Зърната трябва да бъдат добре сварени.
Оформете полентата в плитка чиния, като може да я разделите на парчета и да я запържите леко в тиган с мазнина. Охладената полента може да покриете с целофан и да съхранявате в хладилник за няколко дни. Топлата полента може да сервирате с пармезан или в комбинация с други продукти по ваш вкус.