Преминете към основното съдържание

Най-разкошните паркове и градини

Планирайте пътуване до една от тях
Версай, градините на „Краля Слънце“ - Луи XIV
Версай, градините на „Краля Слънце“ - Луи XIV © iStock

От списание ELLE България

Царствена

Версай, Франция. „Кралят Слънце“ - Луи XIV, поръчва на дизайнера Андре ле Нотр да проектира парк, който да поразява с аристократична красота. Това се случва през XVII в., но и днес Версай е притегателен център за милиони туристи и парижани, макар да е на 21 км от френската столица. В него форми, размери, цветове и флора са подчинени на представите за съвършенство... Има хиляди растения, 55 басейна и фонтана, 400 скулптури и 42 км пътеки. Целият парк е изграден симетрично около основната ос в посока изток–запад и свързваща пътя на слънцето и утвърждаването му като върховно митологично божество. От нея се разклоняват второстепенни и диагонални алеи към кръглите басейни. Триумф на геометрията!

© iStock, Версай, градините на „Краля Слънце“ - Луи XIV

Не пропускайте! Южната леха Parterre du Midi, в която нисък чимширов плет огражда картини от цветя. Много атрактивна е и северната леха Parterre du Nord.

Текст Деси Тодорова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser