Преминете към основното съдържание

Най-секси движенията при танц

Тяхното въздействие върху мъжете вече е и научно установено
Секси на дансинга
Секси на дансинга © iStock

От Шакира до Траволта – някои хора просто знаят как да се движат в ритъм. Каква е тайната им? Експеримент, публикуван в научния журнал Scientific Report в началото на годината, идентифицира някои от характерните движения на тялото, типични за най-добрите и съответно – най-харесваните танцьорки.

Според резултатите, достатъчно е да усвоим две-три стъпки, с които да се чувстваме секси на дансинга, потвърждават авторите на проучването и предлагат теоретично обяснение защо точно тези конкретни движения привличат погледите към тялото. Жокер с две думи: първичен инстинкт.

Жените харесват мъже, които „предлагат“ разнообразни движения с врата и торса

Ник Нийв, доцент по психология в университета на Нортъмбрия, Великобритания, и колегите му инициират публикуваното тази година проучване като продължение на предишен експеримент. През 2011 г. екипът изследвал кои движения на мъжете при танц привличат най-силно нежния пол.

Оказало се, че жените харесват мъже, които „предлагат“ разнообразни движения с врата и торса (съжаляваме, господа, тактуването с глава не се брои!). Дамите в експеримента обръщали внимание и на темпото, с която доброволците танцуват, а също и на... подвижността на дясното им коляно – колко често мъжете го присвивали, тактували си с крак и т.н.

В новото проучване Нийв и колегите му накарали 39 жени на възраст между 18 и 30 г. да танцуват в ритъм от 125 бийта в минута, като за целта използвали песни на Роби Уилямс. Нито една от доброволките не била професионална танцьорка. „Казахме им да си представят, че са в нощен клуб и диджеят пуска този трак. Искахме да танцуват, както когато са навън в петък вечер, щастливи, спокойни, освободени“, обяснява Нийв.

Най-добрите дансинг кралици имат много общи движения

Изследователите използвали технология за записване на движенията и после обработили записите, за да създадат аватари на женски фигури без разпознаваеми черти като лице, дрехи, прическа. След което помолили селектирани от тях наблюдатели – мъже и жени, да оценят танцьорките по 7-степенна скала. Оказало се, че най-добрите дансинг кралици имали много общи движения. Например, полюшвали повече бедрата си, в сравнение останалите танцьорки.

Откритието едва ли е изненадващо за онези от вас, които се занимават с танци, и еволюционната психология обяснява защо: сексът, флиртът и танците винаги са били тясно свързани. Още в древността хореографиите край огъня са използвани като ритуал за ухажване тъкмо с цел намиране на партньор. Някои изследвания, отбелязва Нийв, вече са доказали, че мъжете са в състояние да установят най-фертилния период на жената само по наблюдения на походката й.

Определени движения в походката ни правят по-съблазнителни за мъжкото око

В изследване на колегите му от Университета на Гьотинген, Германия, участничките са заснети с камера, докато в рамките на 30 секунди вървят напред и назад в права линия и демонстрират танцови умения. Като при експеримента на Нийв, заснетите кадри са превърнати в силуети, за да не може външният вид на жените да влияе върху оценяването на движенията им. Всичко това се провежда на два пъти: първия жените са в овулация, а втория – когато шансът да забременеят е най-малък.

© iStock, Кралицата на дансинга

Резултатите след излъчването и оценяването на видеоклиповете ясно показват, че силният пол разпознава най-фертилния период на дамите по определени движения в походката, които ги правят и по-съблазнителни за мъжкото око.

Според изследователя Бернхард Финк, става въпрос за специфични чупки в ханша. Полюшващите се бедра също са сигнал за добрата форма, в която се намира жената, и дори – знак за нейната плодовитост като потенциален партньор. Начинът на танцуване също е индикатор, но най-голямата „улика“ си остава движението на ханша (туърквайте смело, дами!).

Танцуващите жени „демонстрират женственост с бедрата си“

От еволюционна гледна точка, танцуващите жени „демонстрират женственост с бедрата си“, казва Нийв. „Така те показват и на останалите жени, че са добри или по-добри от тях.“ Топ танцьорките в експеримента му обаче не просто движели повече бедрата си. Те изписвали с тях по-приятни по форма движения и владеели някакъв необясним баланс на асиметрично движещите се крайници (например, вдигали ръка нагоре, докато правели стъпка с единия крак настрани).

„Ако всички крайници се движат по един и също начин, това би изглеждало доста роботско, доста странно“, казва Нийв. „Но ако всички движения са некоординирано асиметрични – например, едната ръка да прави нещо извън такта, в който се движат краката, това отново се възприема за странно.“ Екипът изчислил, че съществува оптимално ниво на асиметрия, което изглежда имало много общо с демонстрирането на перфектни двигателни умения и излъчвания сексапил.

Движението, което всеки път работи безотказно

По всичко личи, че Шакира е права – бедрата не лъжат. Остава ни само да се надяваме, че скоро ще се появи и официален научен речник, който ще ни помогне да усвоим езика им.

Дали така обаче няма да изчезне цялото очарование на прелъстяването с тяло? Ляво бедро – 45 градуса навън, дясно коляно – три свивания в секунда, оборот и половина с ханша, кос поглед над дясното рамо... Когато танците просто не ти идват отвътре, е добре да има на какво да се осланяш, за да не си от онези, които „танцуват“ с плътно прибрани към тялото ръце и с лекичко потрепване на дланите в такт.

И все пак, в нашите така еманципирани времена се чудя, как пък нито един учен не се е сетил да анализира движението, което всеки път работи безотказно, при това – не само в петък вечер: завърташ се, протягаш ръка с насочен напред показалец и после закачливо свиваш пръст, за да изречеш, без думи и без нужда от речник, „Ела тук!“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser