Преминете към основното съдържание

Наистина ли да носим грим във фитнеса е опасно за кожата ни?

Отговаряме на този толкова важен въпрос сега

Истината

Ще ви призная нещо. Аз нося грим, докато тренирам. Но това всъщност не е толкова страшно признание, защото много жени го правят. Според дерматолозите обаче не трябва да е така. Защото по време на тренировка тялото ни се загрява, порите се отварят и в тях лесно може да влязат частичките грим, които да ги запушат и оттам – да предизвикат пъпки и други несъвършенства. Освен това във фитнеса постоянно сме в контакт с мръсния под и фитнес уредите и гримът е идеалната среда, за която бактериите да се „захванат“. Особено ако докосвате лицето си по 365 пъти по време на тренировка.

Добрата новина

А тя е, че носенето на грим във фитнеса НЕ може да доведе до поява на бръчки. Резултатът е в краткосрочен план и се изразява в пъпки и други подобни несъвършенства. Това обаче важи, ако тренирате в зала. Ако спортувате навън, въпросът с бръчките и остаряването важи заради UV лъчите. В този случай нанасяйте крем с SPF фактор.


9 фитнес прически от пролетно-летните ревюта


Какво да направите

Имате два варианта:

1. Ако сте решили да бъдете максимално отговорни към кожата си, тогава почистите грима преди тренировка. Препоръчваме ви обаче да избягвате почистващите олиа, защото те могат допълнително да запушат порите, както и да не прекалявате, за да не изсушите кожата. Нежните пяни и гелове или мицеларната вода са идеален вариант.

3. Ако все пак искате да носите грим, заложете на по-незабележим вариант. Избирайте по-леки текстури, които ще покрият добре кожата, без да причиняват допълнително раздразнение. А ако съдържат и антиоксиданти, направо ще уцелите десетката. Можете да нанесете и малко спирала, но нека да е водоустойчива.

ELLE съвет

След тренировка използвайте термална вода, за да хидратирате и освежите кожата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser