Преминете към основното съдържание

Нарисувай ми... борш

Млечно розов или наситено лилав – цветът на тази студена супа зависи от вас и от количеството червено цвекло, с което ще я „боядисате“
© iStock

Знаете ли, че...

Този лесен борш е традиционен за националната кухня на Литва, където се нарича „шалтибарщай“.

Необходими продукти

  • 1 глава червено цвекло
  • 1 с. л. оцет
  • 1 краставица
  • 4 яйца (твърдо сварени)
  • зелен лук
  • 1 кофичка кисело мляко
  • сол

Начин на приготвяне

Обелете цвеклото и го сварете, докато омекне, в подсолена и подкислена с оцет вода. Запазете водата от варенето. Изчакайте цвеклото да се охлади и го настържете. Нарежете краставицата и перата на зеления лук на дребно. Залейте ги с бульон, получен от смесването на киселото мляко и водата от цвеклото.

Посолете на вкус и оставете в хладилника за час. Нарежете яйцата на половинки – по една за всяка порция, и гарнирайте с тях при сервиране.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser