
Необходими продукти
- 175 г меко масло;
- 250 г пудра захар;
- 3 големи яйца;
- 250 г брашно;
- 2 ч. л. бакпулвер;
- 50 г заквасена сметана или крем фреш;
- 100 г разтопен и леко охладен черен шоколад;
- 3 с. л. ягодов мармалад.
За глазурата:
- 500 г пудра захар;
- 1 ч. л. ванилов екстракт;
- 1 с. л. глюкоза;
- 2 белтъка.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса на функция вентилатор. Покрийте 3 еднакви тави с кухненска хартия, след което ги подмажете. Разбийте маслото и захарта до получаването на лека и въздушна смес. Добавете яйцата, след което брашното, бакпулвера, щипка сол, заквасената сметана, шоколада и 100 мл вряла вода в този ред и едно по едно. Разделете получената смес между тавичките и ги изравнете отгоре. Печете 25-30 минути, извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за 10 минути, след което ги обърнете и отлепете хартията за печене. Време е да направите глазурата, като в малка тенджерка изсипете захарта, ванилията, глюкозата и 125 мл вода. Сложете на котлона да заври и оставете захарта да се разтопи. Разбийте белтъците на сняг и докато бъркате, на тънка струйка изсипете топлия захарен сироп. Не спирайте да разбърквате, докато сместа стане пухкава, но и достатъчно плътна, за да може да се размазва – това може да отнеме няколко минути. Накрая добавете и пудрата захар. Намажете блатовете с мармалада, след това и с глазурата и ги наредете един върху друг. Използвайте част от глазурата, за да намажете цялата торта (не се притеснявайте за трохите, които може да се отделят). Използвайте остатъка от глазурата, за да залеете тортата отгоре и да загладите добре. Накрая можете да украсите с ядлива коледна декорация по ваш избор – звездички, бастунчета, бонбони...