Преминете към основното съдържание

Насимо: „Изкуството е борба за съвършенство“

Себеизразяване, израз на бунт, социален вик или просто артистичен жест?
© Кирил Станоев.

Графитите са най-актуалното явление в съвременната художествена култура. Огромните ни сиви сгради дават възможността на артисти като Станислав Трифонов да развихрят въображението си и да създават тези гигантски вселени, които ни хипнотизират и ни приканват да сме по-добри, по-внимателни, по-човечни. С разпознаваемия си почерк Насимо вече 25 години вдъхва нов живот на градската среда не само тук, но и по цял свят. Сега ни дава възможност да вникнем в цялото му творчество благодарение на ретроспективния си „Скицник“.

Как се роди интересът ти към графитите?

Главно покрай скейтборда.

Къде се научи да рисуваш и колко време ти отне да усъвършенстваш техниката си?

Като малък бях записан на школа по рисуване в родния ми град, след това ходих на частни уроци във Велико Търново и година след това бях приет да уча в тамошния университет с живопис. Постоянно се уча и импровизирам в различни сфери, стремейки се да комбинирам техники и похвати. Отскоро започнах да навлизам и във фотографията и това ми открива още много нови хоризонти. Мисля, че е страхотно, когато усещането и познанията за композиция и светлина на един художник се комбинират с техниката на професионалната фотография.

Форма и съдържание – как успяваш да намериш баланса между двете? Фасадата ли диктува творбата или първо имаш идеята и после търсиш правилното място за нея?

Зависи. Преди работех първо върху скицата и идеята, но впоследствие нещата се преобърнаха и вече работя повече според фасадата, която ми е предоставена. Стремя се да създавам произведения, които максимално добре да комуникират с цялата заобикаляща ги среда и да я обогатяват, без значение дали говорим за екстериорен или интериорен стенопис.

Можеш ли да опишеш процеса ти на работа – от идеята до самата реализация?

Трудно. Горе-долу процесът протича по следния начин: първо ми показват стената, на която й предстои да бъде преобразена, след това започваме да разсъждаваме върху идея и концепция, по която да разработя скици. Всъщност раждането на адекватна идея и концепция понякога е най-трудната и времеемка задача.

Ако композицията включва фигурално рисуване, след това идва ред на търсене на най-подходящия модел, който да ми помогне да развия проекта пластично. Правя професионална фотосесия или рисувам от натура, развивам идейния проект на база на събраното до момента и чак след това, когато се чувствам достатъчно подготвен, отивам на стената. Случвало ми се е да работя и на фристайл, но за предпочитане е да бъда възможно най-добре подготвен от самото начало. Изкуството е борба за съвършенство, а високите резултати в него изискват солидна подготовка. Така е във всичко.

Лицата, които рисуваш, вдъхновени ли са от хора, които познаваш?

Почти винаги. Най добре се получава тогава, когато имаш лично отношение към моделите.

Грубо сметнато – колко графити правиш на година?

Никога не съм ги смятал на такава база, нямам идея. Мисля, че в различните години е различно. През последната година основах студио за стенопис – Fine Art Factory, в което работя с екип от колеги, на които помагам и на чиито проекти съм ментор. Ако смятаме личните ми проекти и тези на студиото накуп, то вероятно през 2019 г. сме поставили рекорд за най-много реализирани проекти.

А колко скицника изхабяваш и рисуваш ли постоянно?

Рисувам достатъчно и само тогава, когато трябва. Не съм от художниците, които не правят нищо друго, освен да рисуват.

Започнахме ли тук да го разбираме повече съвременното изкуство?

Да, просто както при всичко останало нещата тук идват със закъснение. Вече има и достатъчно хора, които се интересуват, подкрепят и купуват съвременно изкуство, дори на нашия малък пазар.

Успяха ли графитите да се институционализират от арт критиците и как това влияе върху този тип свободолюбиво и донякъде бунтарско изкуство?

Никога няма да се институционализират напълно, винаги ще има хора, които ще са „true to the roots“. А който си е бунтар по сърце, а не защото е модерно, ще си остане такъв в това, което прави, и винаги ще продължава да разбива статуквото. Фалшивите отпадат с времето.

Има ли все още хора, които те смятат за „вандал“, въпреки очевидната естетика, която внасяш в градската среда?

Рядко, но се намират и такива, основно докато разчертавам фасадите и все още не е ясно какво ще излезе. Но след като се появят накрая и видят крайния резултат, мелодрамата им приключва.

Кои са артистите, които следиш с интерес?

Много са, но най вече Sainer, Bezt, Sebas Velasco, Ruprecht Von Kaufman, Nicolas Uribeb, Milo Hartnoll, Елиза Иванова, Bozko и много др.

Графитите ти за „Проект Зората“ станаха особено популярни и обра овациите в страната. Определяш ли се като „патриот“?

За да съм в България все още, може би има някаква доза патриотизъм в мен, но не съм краен патриот в никакъв случай. Обичам си страната и ще работя, докато мога, за развиването на съвременното изкуство в нея, както и за популяризирането му по света. Често се случва да изкажа своята любов и уважение към Корена, в различни по природа проекти, но тази любов не свързвам с думата „патриотизъм“. Колкото обичам България и нейната история, толкова обичам и уважавам всеки един народ по света с неговата история.

От кои стилове, хора и култури се влияеш и вдъхновяваш?

Нямам конкретни, но със сигурност отчасти съм повлиян от импресионизма, романтизма, поп арта, стрийт арта и рокендрол музиката. Вдъхновяват ме също много старите майстори на живописта като Рембранд, Леонардо, Тициан, Веласке, Рубенс, Климт и много други.

Какво е посланието, което влагаш в графитите си?

Посланието е винаги това, което на момента е в сърцето ми.

Какво би посъветвал начинаещите графити артисти?

Да бъдат себе си, независимо дали са приемани или не, както и да качват стъпалата едно по едно. Важен принцип е да се схванат основите на изобразителното изкуство, след това може да правиш каквото си искаш.

Още по етикети

култура , графити
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser