Преминете към основното съдържание

Научете се да контролирате тялото си

6 съвета как да скриете неувереността и напрежението
© iStock

Съществува психологически термин „конгруентност“ (сходство), с който се обозначава синхрона между думи и жестове. Ако това не е така, у събеседника се появява усещане за фалш. Например по време на първа среща жената очаква загриженост от страна на мъжа, но поведението й казва „мога всичко сама“. Или кандидат с прекрасно CV по време на интервюто се държи доста неуверено. Подобни двойни сигнали могат да повлияят на успеха на деловите и личните ви отношения. Има начин да избегнете това!

#1. Хората често се вълнуват преди важни срещи и изяви. Тялото блокира и движенията издават вътрешния дискомфорт. В такива моменти е добре да поемете дълбоко въздух, да задържите дъха си и да напрегнете силно мускулите си. Напрежението е добре да се задържа колкото се може по-дълго, за да може при издишането тялото да се отпусне максимално. Веднага ще се почувствате естествено, а единствения сигнал на поведението ви ще издава увереност.

#2. При опасност ние инстинктивно се свиваме, за да „запазим“ жизненоважни органи: навеждаме се, крием се с китката, свиваме рамене пред гърдите. Тези сигнали мигновено се разчитат от събеседника. За да изглеждате уверено, изправете раменете, отпуснете китките. Представяйте си, че на раменете имате кралска мантия. Изправеният гръб е знак за увереност. Този „маркер“ показва, че човекът е здрав, изпълнен с енергия и не се съмнява в действията си.

#3. Понякога на жените им пречи демонстрацията на самоувереност. Например, ако жената страда, но тялото й показва, че няма намерение да отстъпва. Уверената в себе си жена обратно, няма проблем да покаже, че се нуждае от подкрепа и не се притеснява да покаже знак на подчинение: оголена китка, склонена глава, докосване до сънната артерия.

#4. Неувереността се познава по гласа. Когато се вълнуваме, започваме да дишаме плитко, от което гласът се накъсва. В този момент трябва да дишате дълбоко и от корема – само така ще успеете да контролирате интонацията си.

© iStock

#5. Повишената тревожност издава лесно фината моторика – много много излишни жестове. Суетенето пречи на достойнството на човека. Научете се да изглеждате спокойни и с отмерени движения. Но не ограничавайте техния диапазон. Увереният човек, като господар на положението, заема доста пространство, движенията му са широки, с размах. Характеристиките на „госта“ са извинителни, скромни, свити и плахи.

#6. Може да си направите талисман. Такива често използват хората с опасни професии, но талисманите всъщност могат да донесат спокойствие и вяра в успеха. При това съвсем не е задължително да ги държите в ръка или да ги оставяте под масата.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser