Преминете към основното съдържание

Навиците, които да създадем сега, за да работят те за нас в бъдеще

Науките, технологиите, дори кризите радикално променят пазара на труда: едни професии изчезват, а други се появяват. Как се живее в свят, в който днешните ви знания утре може да се окажат непотребни?

© iStock

Светът се променя толкова бързо, че професиите остаряват буквално за 5 до 10 години. Добре е да развиваме навици, които да са ни от полза при адаптацията към тези бързи промени. Днес повечето хора се боят да не загубят работата си. Но именно знанията и навиците са тези, които биха помогнали в такива ситуации. Възможностите за придобиване на знания са много. В днешно време обаче е важно да улавяте новите вълни.

Един от инстинктите за самосъхранение на животните е да се направят на умрели, ако усетят приближаването на голяма опасност. За разлика от тях, на човека му е нужно не само да оживее, но и да се развива, да търси реализация и баланс в личния си живот. Науките, технологиите, дори кризите радикално променят пазара на труда: едни професии изчезват, а други се появяват. Как се живее в свят, в който днешните ви знания утре може да се окажат непотребни?

Заемете се с формирането на нови навици и придобиването на нови знания. Те ще ви помогнат да вървите с лекота напред към нови хоризонти.

Постоянно обновявайте знанията си

Основното, на което не ни учат в училище, е умението да учим. Няма нужда да зубрите, тези данни в Google може да ги узнаете за 1 минута. Безусловното възприемане на информация от учителя също е на заден план. Само един източник на знания е крайно недостатъчен. Способността да се учим, това е как, къде и в каква форма можем да получим необходимата информация в момента. Който е овладял този навик, без усилия може да се информира, както и да обработва критично информацията. Това е крачка към умението за бърза преквалификация, към превключването от една сфера в друга.

Работа с информацията

С времето количеството на информацията неимоверно расте и е необходимо да умеете да работите грамотно с нея. Това означава да умеете бързо да преценявате полезен ли е източникът на информация, да сравнявате с други източници, да намирате първоизточника, да търсите надеждни съветници за тази информация. За да не потънете в информационния поток, а да постигнете резултати, трябва да имате способност да управлявате времето и вниманието си.

Самодисциплина

Много фрилансъри се сблъскват именно с този проблем – самодисциплината. Трудно им е да си лягат навреме, за да станат навреме, ту ги влече хладилникът или някой звънне (с други думи, нищо не правите). Тук дори няма да навлизаме подробно в настоящата ситуация, при която почти всички работим от вкъщи, а настроението ни и нивата на мотивация варират от плюс безкрайност до минус безкрайност в рамките само на един-единствен ден. Трябва да осъзнаете кои са условията, при които сте максимално ефективни и да се стараете да се придържате към тях. Започнете оттам: работете от вкъщи не в старата си пижама, а в дрехи, с които по всяко време бихте тръгнали за среща (при нормални обстоятелства).

Оптимизъм

Той е необходим, за да не се депресирате и отчайвате, за да не се откажете твърде рано (ако например в момента избистряте идея за свой собствен проект), за да имате вяра в собствените си дела, да останете упорити и да следвате целите си докрай. Успехът никога и на никого не е гарантиран. Но ще успеете само ако се уповавате не на обстоятелства и ситуации, а на собствените си възможности и качества. Формулата на успеха е: прави каквото обичаш и го прави с всички сили. Резултатите няма да закъснеят, просто трябва да имате малко търпение.

4 стъпки, с които да минимизирате вредните навици

Вижте повече

4 стъпки, с които да минимизирате вредните навици

Важно е първо да поработим върху себе си, и едва след като сме се освободили от всичко, което ни дърпа назад, да поемем с нови сили...

Съвети от самураите: как да бъдем най-добрата версия на себе си

Вижте повече

Съвети от самураите: как да бъдем най-добрата версия на себе си

Състезаваме се с другите, със себе си, с времето... Но колкото и постигнати цели да имате, нищо не е така ценно както вътрешното чувство, че сте...

Още по етикети

кариера , психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser