Преминете към основното съдържание

Най-красивите гледки в Санторини: Когато един вулкан създаде приказка

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: iStock

Островът се оформя в сегашната си форма на полумесец след вулканично изригване, около 1450 г.пр.н.е. Санторини е мястото, което се свързва с изгубената цивилизация на Атлантида в миналото. Цунамито, породено от изригването, е било с височина над 200 м, а при Крит е достигнало около 60 м. По време на изследването е намерена пепел от вулкана на територията на днешна Северна Европа.

Уникалността на острова го прави все по-популярен. Романтичните гледки към морето и вулканите Неа Камени и Палея Камени го превръщат в една от най-предпочитаните дестинации, а влюбените двойки често избират това място за своята брачна венчавка и за сватбени пътешествия. Днес остров Санторини е посещаван от средно 2 млн. туристи годишно.

Прочут е и с красивите си плажове. Черният плаж е най-популярен и лесно достъпен. Разположен е в югоизточната част на острова, като най-известните курорти са Камари, Периса, Периволос. Пясъкът е от ситен до едър, черен на цвят. Червеният плаж е достъпен само по вода. Намира се в южната част на острова. Белият плаж е по-скоро атракция, а до него се стига само по вода. От пристанището при Акротири има лодки, с които туристите могат да стигнат до Червения и Белия плаж.

Добре познат с характерните си бели къщи и църкви, високи сини куполи и магични гледки към лазурното море, днес Санторини е визитната картичка на Гърция и може би най-романтичното кътче от нея.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser