Преминете към основното съдържание

Най-необичайните сватбени традиции в света

Всяко момиче още от детството си мечтае за сватбения си ден, в който ще бъде истинска принцеса, но не във всички страни булката има шанс да изуми гостите с красотата си - понякога бракосъчетанието е истинско изпитание. Разказваме ви за най-любопитните сватбени традиции.

Шотландия

В Шотландия булката си го отнася сериозно. В някои населени места, където все още се почитат древните традиции, има церемония, наречена „Оскверняване на булката“. Същността му е, че бъдещата съпруга се полива с помия от главата до петите. След зловонния душ момичето, придружено от на приятелите на младоженеца, трябва да премине през всички питейни заведения в града, за да може всеки да се наслади на необичайната гледка. Смята се, че след подобно унижение никакви лудории на бъдещия съпруг не са страшни, няма да има кавги в семейството и никой друг няма да пожелае такова „мръсно момиче“.

Китай

В Китай в някои села хората не само избягват цивилизацията, но и безспорно следват всички традиции, запазени почти в първоначалния си вид от древни времена. Така например, според легендата, колкото повече сълзи изплаче булката преди първата брачната нощ, толкова по-щастлив ще бъде семейният живот. Ето защо, две седмици преди сватбата, момичето е длъжно да се затвори в стаята си и ... да започне да плаче, независимо от настроението си. По-късно към нея се присъединява майка й, а след това и всички роднини от женски пол. Жените пеят специални сватбени песни, които научават от детството.

Африка

Едно от африканските племена има невероятно красива и романтична традиция, която е описана от френската актриса Марина Влади в книгата й „Прекъснат полет“. Три дни преди сватбата булката се затваря в колиба, специално построена за нея, където трябва да остане сама до тържеството. Младоженецът междувременно идва на вратата й всяка вечер, почуква, а момичето пита: "Кой е там?" И той отговаря: „Това съм аз“. Булката не отваря. На втората вечер всичко се повтаря. И едва когато дойде за трети път пред колибата на своята любима, на въпроса "Кой е там?" младоженецът отговаря "Това си ти" и красавицата отваря за него вратата и сърцето си.

Русия

В различните региони на страната традициите се надпреварват по оригиналност. Например в Кавказ в деня на сватбата на булката е забранено да говори с роднините на съпруга си. Единственото, което тя има право да каже, е: „Пийте за здраве“, ако новото семейство поиска от младата съпруга да донесе вода. От друга страна гостите са длъжни да се опитат по всякакъв възможен начин да накарат момичето да говори: да се шегуват злобно, да я предизвикват, да коментират външния й вид. Ако бъдещата съпруга започне да противоречи на гостите, това означава, че е глупава и невъздържана.

В Кубан сватбата е може би най-веселият възможен празник, но изненада за неподготвени гости може да е не първият, а вторият ден на сватбата. Причината е, че за гостите не никак лесно да стигнат до мястото където се е провела тържествената церемония предишния ден - най-смелите роднини на булката и младоженеца, облечени в оригинални костюми, се подреждат в редица на входа. Тяхната задача е да не пуснат на празника никого, който не изпие коктейл от бира и водка или ... не се полюлее на импровизирана люлка от чаршаф. В Кубан по някаква причина са убедени, че подготовката за сватбата винаги е изключително трудна за майките и бащите, така че те дори не са имали време да се измият и затова приятели на младоженците водят родителите до най-близкия водоем, като по пътя бутат нещастните хора в калта, за да се изцапат още повече.

Ирландия

Известно е, че Ирландия е страна на духове и феи, така че сватбеното тържество не е истинско без шегите на горските обитатели. В края на краищата, жителите на другия свят обичат всичко красиво, а какво по-хубаво от момиче в сватбена рокля?

Оказва се, че ирландците твърдо вярват, че именно в деня на сватбата едно момиче, което на практика е на кръстопътя на живота, е особено беззащитно срещу злите духове, което означава, че трябва да се внимава за сигурността на булката. Ето защо по време на сватбения танц ирландката трябва да танцува... без да вдига крака от пода, защото ако застане само на пръсти, феите ще я отнесат в омагьосаната гора.

Мавритания

Ако ще се жените за мавританец, забравете за диетите. Това не е шега, защото стандартите за красота са различни навсякъде. В далечната страна слабите момичета се считат за грозни. Така че няма нищо изненадващо във факта, че още от десетгодишна възраст момичетата започват усилено да се подготвят за бъдещата си сватба като се хранят. Невероятно е, че в Мавритания има дори специализирани институции, в които родителите оставят децата си – там строгите надзорници не само учат бъдещите съпруги да готвят, шият и на други домакински умения, но и ги принуждават да ядат. Що се отнася до щастливия момент на сватбата, малко преди празника булката е затворена в тясна стая, където трябва да прекара няколко дни, без да се движи, ядейки обилни ястия. Подобна жестокост изглежда напълно невероятна в наши дни, но въпреки това тя съществува и изглежда, че мавританците няма да се откажат от нея.

Либия

В Либия сватбата се празнува дълго време, цяла седмица гостите не напускат празничната трапеза. Доста необичаен ритуал се провежда на шестия ден от сватбата, когато младоженецът подарява на булката гуфа - кошница с подаръци. Стандартното съдържание е плат, парфюм и благовония. Младата съпруга, за да не обиди съпруга си, трябва незабавно да опита всички подаръци. За целта се нарича един от роднините на момичето, например сестра или леля, която трябва да извади от кошницата едно по едно благовонията и ... да ги втрие в петата на булката. Според легендата, благодарение на този ритуал, младоженката ще може да държи мъжа си под чехъл през целия си живот.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser