Преминете към основното съдържание

Най-разпространените митове за почистването у дома

Някои от тези вярвания не само не дават търсения резултат, но може ида ви създадат проблеми

Оцетът е ефикасно антибактериално средство

Въпреки че може да сте нетърпеливи да дезинфекцирате дома си на фона на пандемията от коронавирус, оцетът просто няма да свърши работа. Той не е ефикасен антибактериален или антивирусен агент. По-добре използвайте водороден пероксид (кислородна вода), който е доказано почистващо и дезинфекциращо средство за повърхности.

Оцетът е подходящ за почистване на всякакви повърхности

Оцетната киселина, активната съставка на оцета, има ниско рН и високо ниво на киселинност и затова може да повреди или да причини корозия на много видове твърди повърхности, включително метал, стъкло и някои керамични и каменни плочки.

Вестникът е ефикасен за почистване на прозорци

Ако искате стъклените повърхности да блестят, стандартните материали за почистването им ще ви свършат по-добра работа от вестника. Някога печатните издания са били с много по-дебела хартия, отколкото са днес. Сегашните, доста по-тънки вестници, бързо ще се разпаднат, когато са мокри и ще оставят петна върху огледалата и прозорците ви. По-добре е да използвате специален почистващ препарат за стъкло и кърпа от микрофибър.

Содата за хляб е най-доброто средство за премахване на миризми от килими

Макар поръсването на сода за хляб директно върху килима да помага за абсорбиране на нежеланите аромати, то тя не премахва напълно действителния източник на миризмата и следователно само я маскира. За да премахнете неприятния мирис завинаги, е важно да почиствате килимите си основно, поне веднъж годишно.

Напръскването на повърхности с дезинфектант е достатъчно за премахване на вируси и бактерии

Повърхностите първо трябва да бъдат почистени със сапун и вода или друг продукт на основата на спирт или белина, за да се премахнат „биофилмите“ – клетъчния материал, оставен от човешко докосване, които възпрепятстват дезинфектанта да достигне и унищожи вредните микроорганизми.

С кетчуп може да се полира сребро

Докато на теория оцетът в кетчупа премахва петната по сребърните съдове, на практика това далеч не е добро средство. Дори и да има някакъв слаб ефект от полиране с кетчуп, за да имате наистина блестящо сребро, трябва да го почистите с много по-силно концентриран оцет.

Полираща паста за автомобили улеснява почистването на плота за готвене

Известно е, че кухненските плотове са трудни за почистване, но според много хора има лесно решение: покриването на повърхността с полираща паста за автомобили. Идеята – да се улесни почистването. Единственият проблем? Това е изключително опасно! Подобно действие повишава сериозно риска от пожар!

Използването на повече прах за пране помага за по-добро почистване на дрехите

По-малко е повече, когато става дума за препарат за пране.

Не само прекомерната пяна може да повреди помпата на пералната машина, но също така може да доведе до появата на петна върху тъканите. С течение на времето, натрупването на остатъчен препарат в машината може дори да причини плесен в нея.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser