Преминете към основното съдържание

Най-забавната тренировка – скачането на батут

Скок-подскок и излишните килограми си отиват!

© iStock

Като всяко дете днес, синът ми обожава да скача на батут. Затова, след като времето застудя, решихме да го заведем в един от батут парковете в София с идеята, че всички ще се позабавляваме, като поскачаме. Да, на него му беше много забавно, но аз бързо започнах да усещам как вадички пот се стичаха по гърба ми, а смарт часовникът ми показваше застрашително висок пулс. Явно скачането на батут не е като разходка в парка. Да, забавно е, но си е и истинска високоинтензивна тренировка.

© iStock

Какво да очаквате

Гледайте на скачането на батут като на всяко друго групово спортно занимание. Обикновено тренировките във фитнес клубовете се провеждат на малки трамплини. Всяка зала има собствена програма за упражнения, която следва. Разбира се, скоковете са задължителни, но те не са единствените движения, които ще извършвате. Често се използват тежести за допълнително натоварване, а има и тренировки, заимствани от танците. Независимо от това, какво точно ще правите, се пригответе за една високоинтензивна, горяща мазнините тренировка, която обикновено е с продължителност между 45 минути и час.

© iStock

Истински ефект

Първите проучвания за това, колко полезно е скачането на батут, датират още от 1978 г. Тогава от НАСА установяват, че то е особено подходящо за физическата подготовка на астронавтите. Според проучване на Американския съвет по физическо здраве, проведено съвместно с Факултета по спортни науки на Университета в Уисконсин, нивото на енергийния разход при скачане на батут е приблизително равен на този при тичане с около 9 км/час или каране на колело с около 22 км/час. В зависимост от скоростта, с която скачате, както и движенията, които правите, можете да горите по около 8-15 калории на минута. А това прави средно по 500 калории за една тренировка от един час!

© iStock

Тренировка за цялото тяло

Високоинтензивна тренировка, но и кардио, която стяга всеки мускул от тялото – това е скачането на батут с няколко прости, но впечатляващи описания. Противно на очакванията, краката не са тази част от тялото, която е най-силно натоварена при скоковете. Оказва се, че основната тежест се поема от коремните мускули, тъй като те балансират и стабилизират тялото. Не се притеснявайте за ставите и кръста, защото тези упражнения са особено щадящи към тях. И още ползи от тренировките на батут – подобрява се пластичността, издължават се мускулите, но и се дренира лимфната система и се укрепва имунитета. Но за да усетите истинския ефект от тренировките на батут, да стегнете и да оформите тялото възможно най-добре, ви препоръчваме поне една, а още по-добре и две тренировки седмично.

Ползи и за здравето

Според проучване от 2018 г., публикувано в Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, скачането на батут значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при хората с диабет тип 2. Друго проучване, излязло в същото издание, доказва сериозно понижение на кръвното налягане след само 12 седмици скачане на батут по изготвена програма.

Ако имате достатъчно пространство, можете да тренирате и у дома. В много магазини за спортни стоки се предлагат батути, а в YouTube има и доста тренировки от инструктори, по които можете да следвате.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser