Преминете към основното съдържание

Назаем от спортистите: как ефективно да преодолеем стреса

Спортните психолози прилагат методи, които могат да ни помогнат да отстраним лесно напрежението
© istock

Физическата умора се усеща веднага и ни кара да си дадем почивка. Психическата умора е трудно доловима и по-често въобще не й обръщаме внимание, докато не се превърне в проблем. Когато животът върви бързо, нямаме време да се наблюдаваме. Мозъкът бързо се приспособява към ситуацията и реагира на временните натоварвания, но когато те станат постоянни и ситуациите на стрес се повтарят, това може да смути нормалните мозъчни функции.

Добре е да знаем, че и положителните емоции натоварват. Повишение в службата, сватба или раждане на дете са събития, които предизвикват същата умствена умора както негативните обстоятелства. Само че когато събитието е щастливо, не обръщаме внимание на емоционалното изтощение.

Методът в пет стъпки, който ви предлагаме, е техника за умствена тренировка, използвана в света на спорта за успешно справяне със задачите и бързо възстановяване при нужда. Избягва се умишленото насърчаване към еуфорични състояния и отдалечаването с прекален оптимизъм от реалността. Разчита се на действителния капацитет на тялото и психиката да се възстановяват и приспособяват.

1. Съсредоточаване в себе си

Това означава да се затворим като в пашкул, за да се предпазим от източника на напрежение и да не се оставим на задълженията да ни погълнат. Целта е възстановяване на контрола над ситуацията.

Кога?

Когато се натрупват професионални недоглеждания и грешки или пък професионалното обкръжение започне да ни тежи. Когато ни очаква изпитание като тест или говорене пред публика.

Как?

Седнете или застанете в право положение, затворете очи и насочете вниманието си към различните точки на контакт между тялото ви и пода – стъпалата в обувките, гърба, притиснат към облегалката на стола, и т.н.

След това си представете вашия слънчев сплит, разположен в средата на гърдите, и преминете с „поглед” през цялото тяло. Това осъзнаване на самия себе си действа като изчистване и започване отначало.

2. Контрол над емоциите

Това е проверка на емоционалната ни устойчивост и начин да се възстанови емоционалният баланс.

Кога?

Когато емоционалният заряд на някоя новина ни „раздрусва” и започне да влияе на всекидневните ни дейности. След натоварващ телефонен разговор например.

Как?

Първо си направете автотест – издайте продължителен гласен звук или свирнете с уста. Ако гласът ви трепери и звукът е накъсан, това е знак, че сте в примката на емоциите си.

След това се съсредоточете върху дишането – вдишвайте и после издишвайте два пъти по-бавно. Например ако вдишвате за 3 секунди, издишвайте за 6. Направете отново теста със звука. Ако все още е накъсан, продължете с дишането.

Това упражнение дава на мозъка време да приеме шока от емоцията. Така се избягват естественият порив на защита и паниката в полза на обмислената реакция.

3. Насочване на вниманието

Целта е да се оптимизират собствените ресурси и да се отделя точно толкова внимание, колкото изисква ситуацията.

Кога?

Когато сме уморени и затрупани от най-различни задължения.

Как?

Упражнението позволява да осъзнаете четирите нива на вниманието. То може да бъде:

  • вътрешно – насочено към себе си, размисъл, анализ;
  • външно – насочено към околната среда;
  • разпръснато – насочено към една обща ситуация в нейната глобалност;
  • концентрирано – върху нещо конкретно или определен човек.

Тренировките се състоят в това, да изберете подходящите нива на внимание за няколко примерни житейски ситуации. Това позволява после да прилагате метода, без да мислите. Например по време на някакво семейно събиране вниманието трябва да бъде външно и разпръснато; когато децата ви пречат да проведете телефонен разговор, то трябва да е външно и концентрирано; когато работите по важна тема, вниманието е вътрешно и концентрирано.

Умението да се фокусираме в подходящия момент ни спестява разпиляването на силите и умствената умора.

4. Визуализация

Тази техника ни позволява да си представим умствено ситуацията, която ни очаква.

Кога?

Когато ни се струва, че сме изправени пред неразрешима задача.

Как?

Затворете очи и се пренесете мисловно в очакваната ситуация, като се стремите да бъдете реалисти и оптимисти едновременно. Представете си, че сте в отлична форма, с добро самочувствие и стабилни умения. След това помислете за човек или място, което ви изпълва с енергия, както и за хубавите моменти, които ви очакват. Изследванията върху мозъка показват, че той произвежда едни и същи субстанции, независимо дали ситуацията е въображаема или реално преживявана в момента.

5. На автопилот

Това е мощно оръжие срещу негативните мисли. Облягаме се на опита си, за да се оставим на автопилот и да дадем по този начин на мозъка време да си почине.

Кога?

Когато напрежението е прекалено силно, когато сме в състояние на слабост или се съмняваме в себе си. Идеален метод за дните на свръхнатоварване.

Как?

Направете списък, писмен или наум, на успешните етапи, които вече сте преживели в подобна ситуация. Това е сигнал за мозъка, който започва да подава автоматични предложения, като в същото време мозъкът не се натоварва. Методът позволява да се банализират обстоятелства, които на пръв поглед изглеждат като пречка. Освободени от страха от неуспех, ще можете бързо и ефикасно да решите проблема.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser