Преминете към основното съдържание

НДК ще бъде осветен в розово

Цветът, символизиращ битката с рака на гърдата

За трета поредна година вечерта на 1-ви октомври фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово – цветът, който символизира битката с рака на гърдата. Именно октомври е официално обявен за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.

Осветяването на Националния дворец на културата ще постави началото на профилактична кампания, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“, срещу това тежко заболяване. Инициативата е подкрепена от Столична община.

През целия месец октомври в девет болници в град София, Пловдив и Стара Загора медицински специалисти ще провеждат безплатни мамологични прегледи. Лечебните заведения – партньори и графикът с часовете ще бъдат оповестени на 4-ти октомври.

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените в целия свят. Всяка 10-та българка има риск да развие заболяването, а при ранно диагностициране шансът за пълно излекуване е изключително висок. По последни данни на Националния раков регистър, издание 2015 г. 70,3% от диагностицираните жени са в начален стадий.

Как да се преглеждаме сами?

*Първо разгледайте в огледалото общия вид на гърдите – цвета на кожата, състоянието на зърната.

*Вдигнете лявата ръка и я поставете зад главата. С другата ръка започнете опипване на лявата гърда, като тръгнете от подмишницата и с леки кръгови движения се приближавате към зърното. След това обиколете с пръсти около него. Направете същото с лявата ръка и дясната гърда.

*Притиснете зърното с два пръста, за да проверите дали няма изтичане на секрет. Направете същото с другата гърда.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser