Преминете към основното съдържание

Не бъдете винаги перфектни – вредно е за здравето

Да правим винаги и всичко отлично, нищо да не пропускаме, да даваме максимума от себе си – колко уморително и... вредно за здравето! Ако понякога не се стараем чак толкова, бихме могли да живеем по-спокойно и да имаме същия успех.

Добре дошли в ада на стремежа към перфекционизъм. Тук хората искат да бъдат винаги на ниво и често се отчайват, че не са. Всичко се взима прекалено на сериозно, всичко е много лично, никой не си позволява отпускане. Да правиш нещо за собствено удоволствие – забрави! Това е светът на стреса, не можем да си губим времето с глупости.

Ето ви няколко примера:

Елена, завършила гимназия с най-висок успех във випуска, дипломиран юрист от престижен университет, преминала стаж в дузина сериозни кантори. Работи в съда. Въпреки това продължава непрекъснато да се тревожи и да живее с чувството, че не е подготвена достатъчно, че не е перфектна.

Александър, на 29 години, финансов специалист. Най-близкият му човек е треньорът във фитнеса. Четири-пет пъти седмично с часове тича, вдига тежести, прави коремни преси. Но в огледалото обаче вижда все още мъжа,който не се грижи достатъчно за тялото си. А всичко трябва да е перфектно!

Силвия, на 31, редактор, след три месеца ще роди първото си дете. Веднага след първия преглед с ултразвук, когато се уверила, че всичко е наред, го записва в детска градина – с преподаване на два чужди езика! Човек трябва да планира отрано бъдещето! Детето й трябва да е перфектно!

Защо точно умните, висококвалифицирани, образовани хора попадат в тази въртележка? Именно защото са такива. Лозунгът им е „Да, ние можем!”Това е прекрасно, но и ужасно. С възможностите пред тях нарастват и рисковете от претоварване и един ден животът се превръща в непоносимо бреме.

Често нашите желания се влияят от очакванията на другите. Особено жените, те оценяват живота си не само откъм кариерата си. Искат и щастлив личен живот, добър външен вид, перфектни деца. Обаче да не личи колко са уморени. Дори и любовта не е пощадена от прекомерните амбиции. Доказано е, че добре образованите жени имат прекалено големи изисквания към мъжете.

Не рискувайте здравето си

Проблемът на перфекционистите – доброто никога не е достатъчно добро. Който иска да прави всичко перфектно, не винаги успява и никога не е щастлив. Нищо чудно, че бърнаут синдромът ни спохожда все по-рано и лекарите вече предупреждават за рискове за здравето заради амбицията ни винаги да сме перфектни. Мигрена, сърдечни болести, увреждане на слуха, смущения в съня, раздразнени черва, хронична умора, страхова невроза, депресивни състояния. И това във възраст, когато би трябвало да сме изпълнени с енергия и желание за живот.

Най-важното предизвикателство е да открием какво всъщност искаме. Бързо установяваме, че има нещо като природен закон – не може едновременно навсякъде да сме успешни. Ако се опитваме да го постигнем въпреки всичко, при първия неуспех си мислим, че идва краят на света.

Всъщност стремежът към перфектното е донякъде компенсиране на липсата на самочувствие. Колкото по-дребни се чувстваме, толкова по-големи искаме да сме в очите на околните. Става все по-зле и по-зле. Крайно време е да се спрем и да се замислим за границите на възможностите си. Да си зададем въпроса какво ни харесва и какво всъщност можем, вместо какво още трябва да постигнем. Имаме ли нужда от хиляда приятели във фейсбук? От тяло като на манекенка или на Шварценегер? От чак толкова успешна кариера? Концентрирайте се върху това, което можете, което правите с удоволствие. То ще ви донесе повече щастие, повече радост, повече успех и най-важното - по-добро здраве.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser