Преминете към основното съдържание

Не си отивай, лято, остани за още една песен!

...и нека тя да е край брега, в ритъма на „Аполония“. Защото тази година фестивалът в Созопол удължава насладата от морето и изкуството с цял един ден!
© iStock

Съвсем скоро, от 26 август до 5 септември, всичко в Созопол ще диша в ритъма на „Аполония“. 33-ото издание на Празниците на изкуствата тази година удължава арт удоволствието край морето с цял един ден и продължава не обичайните 10, а 11 дни!

И събира на едно място най-големите имена в българското и чуждестранното изкуство с техните актуални творчески проекти в сферата на музиката, киното, литературата, фотографията, балета.

Oт 26 август до 5 септември Созопол диша в ритъма на „Аполония“.

Фестивалът е своеобразен финал за лятното турне на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Но дава старт за други стойностни музикални събития. Сред акцентите в програмата му е концертът на Лили Иванова на 1 септември – още преди есенното турне на примата, което започва на 18 септември в Стара Загора.

На сцената на „Аполония“ ще излязат и много други любими изпълнители, сред които Руши Виденлиев, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Люси Дяковска, Васил Петров, „Щурците“ (с концерт за 50-ата си годишнина!)...

А също и хорът „Мистерията на българските гласове“, който открива фестивала с концерта си на 26 август. Премиерен за България и Европа пък ще е концертът на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти Георги Василев и Красимир Щерев.

Какво да не пропускате?

  • Театралните постановки и кино прожекциите – на сцената на читалище „Отец Паисий“.
  • Класическата музика – на сцената на Археологическия музей, за която много български изпълнители специално се завръщат в родината.
  • Литературните четения и събития в Художествената галерия, с писатели като Захари Карабашлиев, Милен Русков, Александър Секулов.
  • Джаз концертите на Живко Петров, Ангел Заберски, братя Владигерови и много други – в Клуб „Аполония“/Сцена ОББ.

Отличителен момент в програмата на фестивала е майсторският клас на оперната певица Красимира Стоянова, който е от 2 до 6 септември във ваканционно селище „Санта Марина“, Созопол. Своеобразен финал на „Аполония“, който с официален концерт на изпълнителите, взели участие в оперния клас, ще постави удивителна в края на фестивала. И многоточие... до следващото лято!

© iStock

Пълната програма на тазгодишната „Аполония“ вижте на www.apollonia.bg. Закупилите Златен билет получават пълен достъп до всички събития на фестивала и по-голям шанс да бъдат свидетели на изненадващите моменти.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser