Преминете към основното съдържание

"Не съм казвал това" или цитати, които са приписвани на грешните знаменитости

Представяме ви четири известни цитата на знаменитости, които всъщност не са техни мисли.

© getty

<

span style="background-color: initial;">

"НЕСЪВЪРШЕНСТВОТО Е КРАСОТА, ЛУДОСТТА Е ГЕНИАЛНОСТ И Е ПО-ДОБРЕ ДА БЪДА АБСУРДНА, ОТКОЛКОТО АБСОЛЮТНО СКУЧНА." МЕРИЛИН МОНРО

Има твърде много цитати, които Интернет приписва на Мерилин Монро. Но много от думите, под които стои името на русия секссимвол, не са изричани от нейните червени устни. Този цитат не се знае чий е, но със сигурност не принадлежи на иконичната красавица. Първо, защото Мерилин е била перфекционист по отношение на външния си вид и работата си. Второ, тя никога не би изрекла думите "лудостта е гениалност" - дъщеря на майка шизофреник, тя е имала много трудно детство, заради което и впоследствие се е страхува от всякакви психични заболявания.


"БИХ ПРЕДПОЧЕЛ ДА УМРА ОТ СТРАСТ, ОТКОЛКОТО ОТ СКУКА." ВИНСЕНТ ВАН ГОГ

Тео, братът на Ван Гог, е този, който подкрепя холандския художник през целия му психологически нестабилен период. Братята разменят повече от 900 писма между 1872 г. и 1890 г. и там са едни от най-популярните изказвания на Ван Гог, сред които: "Аз винаги правя това, което не мога да направя, за да се науча как да го правя", "Големите неща не се правят от импулси, а от поредица от малки неща, събрани заедно", "Няма нищо по-истински артистично от това, да обичаш хората" и на 2 октомври 1884 г.: "Бих предпочел да умра от страст, отколкото от скука." Има само една малка подробност. След като Винсънт прочита Au Bonheur des Dames, той всъщност цитира друго светило, а именно френския писател и драматург Емил Зола. Днес обаче тази мисъл от книгата на великия писателя се приписва на великия художник.

"КАТО НЯМА ХЛЯБ, ДА ЯДАТ ПАСТИ!" МАРИЯ АНТОАНЕТА

Един от най-популярните цитати, който показва отношението на младата френска кралица Мария Антоанета към народа ѝ, е всъщност ... фалшив. Легендата гласи, че съпругата на Луи XVI изрича тези думи, когато ѝ се съобщава, че французите измират от глад и нямат дори хляб. "Като нямат хляб, да ядат пасти тогава", казва тя. Истината е, че това е реторична фраза от антироялистка пропаганда, приписвана на Жан-Жак Русо, и не се намира никакво историческо доказателство кралицата някога да е изричала тези жестоки думи.

© getty
"ДОБРИТЕ ХУДОЖНИЦИ КОПИРАТ; ВЕЛИКИТЕ ХУДОЖНИЦИ КРАДАТ ИДЕИ." ПАБЛО ПИКАСО

Някои фалшиви цитати изникват много бързо, а други се развиват през годините. През есента на 1920 г. британският поет Т.С. Елиът измисля съвременната версия на сегашната максима. В оригинал сентенцията звучи така: "Незрелите поети имитират; зрелите поети крадат". Други културни фигури, на които е приписвана мисълта, са руският пианист Игор Стравински (макар и модифицирана като за музиканти: "Добрият композитор не имитира, той краде") и американският писател Уилям Фокнър. Стив Джобс е този, който започва да свързва името на Пикасо с афоризма като през 80-те години на миналия век споделя, че е съгласен с тези (не)изречени думи на артиста.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser