Преминете към основното съдържание

Не, водата с лимон не ускорява метаболизма

Популярният мит е развенчан от американски учени

Може би всичко е в лимона.

Може би всичко е във водата.

Всъщност няма значение - водата с лимон е основният мит за уелнес, който стана невероятно популярен в света на необоснованата инстаграм-медицина. Бионсе, Жизел Бюндхен, Миранда Кер, Наоми Кембъл и хиляди други известни красавици, на които ни се иска да приличаме, започват сутринта си с чаша вода с резен лимон. Но какво им дава тя?

Професорът от института по остеопатична медицина Touro в Ню Йорк, изтъкнатият гастроентеролог Никет Сонпал, развенчава най-популярното погрешно схващане в интервю за изданието Tonic. Водата, с или без лимон, остава обикновена вода без калории. Добрата новина: без калории – няма какво да се натрупа. Лошата новина: без калории - няма какво да се изгори, тоест да се метаболизира. Изследователите установиха, че ако водата е хладка, има шанс да изгорите някакви калории, но количеството им ще е незначително.

Що се отнася до ефекта на лимона върху процеса на отслабване, за това все още няма доказателство! Научен експеримент на японски учени от 2010 г. показва, че инсулиноустойчивите лабораторни мишки демонстрирали известна динамика в загубата на тегло, когато им давали полифенолни антиоксиданти, които се съдържат в лимоните. „Това означава ли, че те имат същия ефект върху хората? Ние не знаем и това все още не е доказано “, се казва в научното изявление.

Факт е, че редовната консумация на вода запълва стомаха, което означава, че мозъкът ни спира да мисли за следващото хранене, но самият лимон не изгаря магически мазнините.

„Всъщност редовното пиене на вода с лимон означава, че редовно приемаме витамин С в големи дози, а той е добре известен със слабителния си ефект. Това обаче не помага за подобряване на храносмилането или детоксикация на черния дроб”, казва Никет Сонпал. „Хората не са като мивки, в които поставяте специално почистващо средство, когато се запушат. Нашите бъбреци, черва и черен дроб априори играят ролята на филтри в тялото и сами премахват токсините с помощта на вода, било то с лимон или без. Единственият ефект на лимона е да направи водата по-вкусна и да хидратира организма. "

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser