Преминете към основното съдържание

Недоспиването ни е в кръвта

Оказва се, че инсомнията е повече женски проблем. Вижте защо и какво можете да направите срещу това...
© iStock

Писна ми да чувам, че мъжете нямат целулит, защото било грозно. Не ги ли е срам да ни навират така самоуверено в очите факта, че метаболизмът им е по-добър от нашия! Че отслабват по-бързо и лесно. Че телата им не познават ефекта от хормоните на бременността, раждането и менопаузата. И че на всичко отгоре се нуждаят от по-малко сън, в сравнение с нежния пол. Не стига това, ами учените все по-уверено твърдят, че ние сме по-засегнати от недоспиването, тъй като инсомнията е повече женски, отколкото мъжки проблем.

Всъщност, когато стане дума за смущения на съня, дамите „бият“ по всеки параграф, освен един – сънната апнея (с други думи, хъркането). И така, защо не спим? Причините могат да бъдат няколко наведнъж, все специфични за нашия пол. Например:

Хормоните

Месечният цикъл, пременопаузата и менопаузата могат да причинят нарушения в съня и трудно заспиване. Добавете към това нощните изпотявания, които често съпровождат тези състояния, емоционалността и изострената чувствителност. Още ли се чудите защо се въртите в леглото? Виновни са резките промени в нивата на хормоните. Или, с други думи – недоспиването буквално ни е в кръвта.

Какво да правите: Обсъдете с лекаря си какви опции имате, ако сте на прага на менопауза или изпитвате силен дискомфорт в „онези дни“. Все повече дами се обръщат и към природолечението – с билки или с хомеопатия. Понякога и един вентилатор в спалнята може да направи чудеса.

Мъжете се нуждаят от по-малко сън. 

Лекият сън

Да спиш леко хич не помага при инсомния. Няма по-неприятно нещо при събуждането през нощта от това, да ти е трудно после пак да заспиш. Знаем го отлично, защото, оказва се, сме по-леко спящият пол. Дали ще се будим по-често от мъжете ни заради децата, заради кучето или заради хъркането на съседната възглавница, няма значение. Щетата е нанесена.

Какво да правите: Освен ако нямате малки деца, заради които да трябва да сте нащрек, пробвайте да спите с тапи за уши. Онези от вас, на които тапите не им понасят, могат да пробват да включат някакъв лек фонов шум – тиха музика или саундмашина (за т.нар. „бял“ шум). Звуците ще ви разсеят от други инцидентни шумове и ако са ритмични, скоро ще ви унесат.

Пробвайте да се разсеете от странични шумове със саундмашина.

Бременността

Всеки следващ месец заспиването е все по-трудно, а събуждането посред нощ – все по-лесно. Сякаш тялото ви се подготвя за следващия период, в който и без това ще будувате. А това, че не можете да пиете кафе на сутринта, прави нещата още по-драматични.

Какво да правите: Пробвайте да си създадете възможно повече комфорт в леглото с помощта на допълнителни възглавници – за под кръста и корема например. И поддържайте по-ниска температурата на въздуха в спалнята. А когато ви се отвори възможност за дрямка, използвайте я, дори да е само за 5 минути – не се знае кога ще е следващият път, в който ще можете да се унесете.

Поддържайте по-ниска температурата на въздуха в спалнята.

Начинът ви на живот

„Женската работа няма край“, казва баба ми. Клишетата звучат изтъркано тъкмо защото са верни за толкова много хора. Децата, работата, половинката, домът – и ето че денят е свършил. За разлика от списъка ви със задачи. Не твърдя, че мъжете я карат без такъв списък. Само че те някак си по-лесно преглъщат факта, че не са успели да отметнат всичко, и заспиват по-бързо от нас. А ние, особено когато сме свръхнатоварени, не успяваме да се отпуснем и да си простим за неслучилите се неща.

Какво да направите: Опитайте да си изградите навик – спалнята е свещено място, където на мисълта ѝ е забранено да препуска със сто километра в час. Вместо да се борите да свършите възможно повече неща до последно (от които така или иначе винаги изникват още в последния момент), зарежете докъдето сте стигнали час преди лягане. И използвайте този час, за да се отпуснете и настроите за сън. Ако нещо ви хрумне през това време, запишете го, за да не кръжи в главата ви и да не смущава сънищата ви. Дано сега те да са наистина сладки!

Ако нещо ви хрумне преди сън, запишете го, за да не кръжи в главата ви.

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser