Преминете към основното съдържание

Негин Мирсалехи: „1/3 от храната по света се изхвърля или разваля“

Една от най-известните блогърки има собствен бранд козметика за коса, а отскоро е и посланик на WWF
Негин Мирсалехи
Негин Мирсалехи © WWF

Красивата й, лъскава коса е неин запазен знак и корона на славата й – постигната вероятно с помощта на собствената й козметика за коса с пчелен восък Gisou. Мирсалехи е една от най-известните блогърки в света с общо над 4.5 милиона последователи. Докато пише за козметика, мода и пътешествия, това невероятно холандско момиче е навсякъде – дори и в престижната класация на „Форбс“ #under30. Наскоро Негин стана и посланик на WWF в САЩ за опазването на пчелите и редки видове пеперуди.

Какво те накара да осъзнаеш последиците от климатичните промени?

Беше, когато узнах за изчезването на пчели. Пчеларството е част от семейната ми история вече шест поколения и баща ми отрано ме научи колко са важни пчелите за живота на земята.

Една на всеки три хапки от храната ни, например, е резултат от работата на пчели и други опрашители.

Все още е загадка какво причинява изчезването им, но знаем, че затоплянето ги принуждава да мигрират от естествените си местообитания, обърква графика им на опрашване и ги превръща в обект на повече болести. Най-страшното е, че ако изчезнат всички пчели, други видове вероятно ще последват съдбата им.

Кога и как се ангажира с WWF?

Израстването в семейство пчелари ме е научило да ценя Майката природа. Пчелите са жизненоважни за екосистемата. Помня как гледах рекламите на WWF като малка, те също ми оказаха влияние. За мен беше чест да стана посланик на WWF миналата есен. Направих го с надеждата да подтикна към позитивна промяна, като използвам платформите си, за да осведомявам и образовам все повече хора за опазването на дивия живот.

Какви са целите и мисията на организацията?

WWF се фокусира върху хората. От тях зависи планетата да има разнообразен див живот и природни ресурси, храна, гориво, лекарства, работни места, всичко. Може да сме най-голямата заплаха за природата, но сме също така и единственият вид, способен да я спаси.


КАК ДА ВДИГНЕМ ЕКО СВАТБА


Ето защо WWF се фокусира върху това, което можем да направим заедно – от поддържането на климатичните промени под контрол до опазването на застрашени видове.

Най-шокиращото нещо, което си виждала на терен?

Шокиращото се случва в ежедневието ни. Само си помислете за всичкия отпадък например – дали ще е боклук, който няма да бъде рециклиран, или храна, която ще остане неизядена. Четох някъде, че една трета от всичката храна, произведена по света, за да се наядем, се изхвърля или разваля.

А кое е било най-красивото или затрогващо нещо?

Фактът, че все повече хора се ангажират с опазването на природата. Имаше времена, когато това не беше популярна тема. Но сега е мейнстрийм.

Вече е cool да ти пука.

Не че няма големи предизвикателства и сега, има, разбира се. Но съм обнадеждена, защото хората настояват за действия за опазване на природата и всички ресурси, които тя ни дава. А когато хората говорят на един глас по толкова критична тема, лидерите трябва да се съобразят с това, ако искат да запазят позициите си.

По какви проекти работиш към момента?

Занимавам се с Gisou, линията ми козметика за коса. Instagram продължава да бъде важен креативен канал за комуникация за мен. Страхотен начин е да се свържеш с милиони хора и да споделиш мислите си за живота и модата.

А е и могъща платформа за насочване на вниманието към работата, която върша с WWF по света – от помощта, която те оказват на общности и народи да се адаптират към климатичните промени, до спасяването на кораловите рифове, от които зависи голяма част от живота в океаните, и опазването на местообитанията на важни видове като тигъра и пандата.

Твоето послание към света?

Ако утре загубим интернет, смартфоните, всички удобства на модерния живот, ние все пак ще намерим начин да оцелеем като вид. Защото всичко, от което се нуждаем, вече ни е дадено от Майката природа – от меда и океаните, реките, горите, до поляните.


ТЕСТ: КОЙ Е ВАШИЯТ ЕКО ФИЛМ?


Здравата планета е буквално единственото нещо, без което не можем и все още не е твърде късно да я спасим. Затова призовавам всеки да помисли за нещо – каквото и да е – което може да направи, за да се включи. Не е задължително да е под формата на финансова подкрепа. Започнете да рециклирате, купувайте си устойчиви продукти и храна, бъдете доброволци в свободното си време или просто предайте посланието нататък. Ето как ще променим света.

Координация: Alexandra Edwards, Charles O'connell

Специални благодарности на WWF US (www.wwf.org) за това участие на Негин Мирсалехи

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser