
Освен с уханието на печени чушки, есента се свързва и с друга основна съставка на сезонната кухнята – патладжанът. От ботаническа гледна точка патладжанът се смята за плод, макар и ние да го приемаме за зеленчук. Родината му е Индия, където присъства ежедневно на масата. Затова са познати хиляди начини, по които може да се приготви. Но колкото по-малко се подлага на термична обработка, толкова повече се запазват ценните му свойства.
Патладжанът е богат на важни минерали като калий, калций и желязо. Именно високото му съдържание на желязо причинява промяната в цвета на зеленчука при излагане на въздух. Той е богат и на натрий, протеини, витамин А и фибри, което го прави много полезен за здравето.
Освен всички важни минерали и витамини, патладжанът съдържа и фитонутриенти, които са фенолни съединения като кофеинови и хлорогенни киселини, а също така и флавоноиди, като насунина, който помага за унищожаването на свободните радикали.
Предлагаме ви проста и бърза рецепта за вечеря, която включва патладжана под нетрадиционна форма в менюто ви.
Паста ала норма
Продукти: 200 г пушена или осолена рикота ● 2 скилидки чесън ● пресен босилек ● 2 средно големи патладжана ● 400 г пене или друга паста ● 500 г белени домати ● морска сол ● пипер ● зехтин.
Приготвяне: Измийте и нарежете патладжаните на кубчета, наредете ги върху кърпа и ги покрийте с морска сол за около час. През това време пригответе доматения сос като запържите в нагорещен зехтин чесъна до златисто и след това добавите белените домати. Оставете соса да покъкри на бавен огън, докато се сгъсти. Изплакнете патладжаните от солта със студена вода, подсушете ги добре и ги запържете в зехтин. Сварете пастата според указанията на опаковката, след което добавете към нея соса, патладжаните, пресния босилек и настърганата рикота. Разбъркайте и поднесете.