Преминете към основното съдържание

Нежни методи, които помагат на духа и тялото

Съществуват различни чудодейни техники на лечение без лекарства, които наистина облекчават при напрежение и здравословни проблеми.
© iStock

Йога

Йога (думата означава „съюз“) установява хармония между тялото и духа и дава възможност чрез съсредоточване върху дишането да се постигне пълно психическо разтоварване. Много са полезните въздействия на йогата – успокоява нервната система; подобрява кръвообращението, храносмилането, ускорява изхвърлянето на токсините от организма; поддържа мускулния тонус. Да практикуваме йога, означава да постигнем хармония между тялото и духа.

Софрология или наука за душата

Софрологията е метод, който използва съвременните познания в областта на неврофизиологията. Прилага се от специалист – софролог. Целта му е да накара пациента да се отпусне до такава степен, че да изпадне в състояние, при което се намира между съня и действителността. Това е вид медитация.

Софрологията помага да се постигне хармония между вътрешния и външния свят, да се загърби стреса или с други думи първо се лекува душата, а после тялото. Софрологът води пациента си със своя тих и монотонен глас и го насочва към следене и осъзнаване на дишането, а после и на цялото тяло. Прилагат се и други техники, в зависимост от нуждите на лекуващия се – съсредоточване върху мисловен образ, медитация и положителни послания ( „Чувствам се добре“; „Здрав съм“).

Софрологията има благоприятно въздействие при алергии, кожни заболявания, следоперативни състояния, стомашно-чревни смущения, стрес и при подготовка на бременни за раждане.

Положителна визуализация или лечение чрез мозъка

Тази техника има допирни точки със софрологията. Идеята, от която се изхожда при нея е, че всяко чувство променя химията на тялото – млякото на кърмачката се увеличава, когато тя гледа бебето си, страхът ускорява сърдечния ритъм, силният стрес може да причини побеляване на косата за една нощ и дори да предизвика рак на гърдата... Но нещата са обратими. Ако изпаднем в плен на отрицателните чувства, можем да се възстановим чрез положителни мисли, като прибягваме до вътрешни картини, които въздействат благоприятно върху мозъка.

© iStock

Масажи за добро настроение

Човешката кожа е покрита с безброй рецептори, които при допир изпращат сигнали до мозъка и по-специално до хипоталамуса. В тази част от главния мозък се отделят хормоните на доброто настроение, ендорфини, които намаляват усещанията за болка. Други подобни хормони са допамин, серотонин и норадреналин - всички те отключват еуфорията и чувството за благоденствие.

Масажът е полезен при физическо или нервно напрежение, преумора, безсъние...

Апитерапия

Това е метод на лечение, при който се използват пчелни продукти - мед, восък пчелен клей, пчелно млечице. Те се прилагат както вътрешно, така и външно.

Масажът с пчелен мед помага за лечение и профилактика, за възстановяване на тонуса, при стрес, хронични заболявания. Ефектът от масажирането с мед е извличане на натрупаните в тъканите токсини. Действието е в дълбочина и помага на организма да се пречисти. Ефектът е силно тонизиращ за целия организъм.

Масажът с мед облекчава сърдечносъдови проблеми, нервно напрежение, укрепва имунната система, отразява се благоприятно на стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, опорно-двигателния апарат, кожата и т.н.

С пчелни продукти се лекуват над 220 различни заболявания - ангина, анорексия, кариес, грип, кашлица, хрема, неврози, мигрена, фарингит, кожни заболявания като акне, дерматити, невродермит, псориазис, лишеи, сериозни проблеми като високо и ниско кръвно налягане, цистит, хроничен гастрит, язви, перде на окото, камъни в бъбреците и жлъчката, белодробна туберкулоза...

Таласотерапия

Терминът идва от гръцката дума thalasso “море, морска вода“. Самата техника представлява лечение с морска вода и водорасли, като се прилагат вани и бани със затоплена около 35-37 градуса морска вода. Така човешкото тяло получава ценни минерали и микроелементи. Таласотерапията има възстановяващ и тонизиращ ефект върху организма. Водораслите съдържат йод, магнезий, селен, желязо, цинк, мед, витамини и аминокиселини с регенериращо, антитоксично и реминерализиращо действие.

Рефлексотерапия

При нея чрез въздействие върху малки зони се лекуват съответстващи на тях вътрешни органи. Рефлексотерапията е ефикасна при много здравословни проблеми, сред които са и заболяванията, резултат от съвременния начин на живот като болки в гърба, мигрена, стрес, психическа напрегнатост. Рефлексотерапията има поднаправления, сред които са акупунктурата, акупресурата, термопунктурата.

Акупунктура

При тази техниката с игли се стимулират различни точки от човешкия организъм. Игличките не причиняват болка. Може да се усети евентуално леко загряване. Акупунктурата има доказан благотворен ефект при акне, алергии, безсъние, болка в ставите, ревматизъм и други костни заболявания, неврози и т.н. Може би не е случайно, че всяка година 15 милиона души в света се подлагат на този древен метод на лечение.

Аурикулотерапия

Това е вид рефлексотерапия, при който се обработва ушната раковина и така рефлекторно се повлияват функциите на различните органи и системи в човешкото тяло.Върху ушната мида са разположени около 200 биологично активни точки. От направените медицински изследвания е установено, че аурикулотерапията облекчава в 75% от случаите, като въздействието й е по-силно от това на морфина например.

© iStock

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser