Преминете към основното съдържание

Необичайни сигнали за стрес, на които да обърнете внимание

Тялото ви алармира безмълвно, когато имате нужда да си осигурите повече време за почивка и спокойствие. Как да разчетете сигналите му, които понякога са твърде нестандартни?

Специалистите по поведенчески разстройства предлагат да си вземете свободен ден или просто да си изключите телефона за 24 часа, ако забележите някои от следните симптоми:

1. Главоболие през уикенда. Внезапно спадане на напрежението поради факта, че не сме на работа, може да предизвика мигрена, обяснява д-р Тод Швед, директор на Центъра по изследване на главоболието към Вашингтонския университет. Съветът му е и през почивните дни да се придържате към режима си на спане и хранене от делничните дни. Станете в същия час – и без това сигурно се будите по това време, закусете бавно и се насладете на деня без началници и задачи, вместо да се опитвате да заспите отново.

2. Периодични крампи. Неприятните болезнени схващания се наблюдават два пъти по-често при жени под стрес отколкото при тези, които живеят без постоянни тревоги и напрежение, съобщават учени от Харвардския колеж за обществено здраве. Причината е нарушение на хормоналния баланс, причинен от състоянието на стрес. Физическите упражнения могат да облекчат оплакванията не само от крампите, но и да успокоят стреса, като намалят активността на симпатиковата нервна система.

3. Скърцане със зъби по време на сън. Може и да не разберете за този симптом, ако спите сами, но пък на сутринта може да изпитвате необяснима болка в челюстите. Вероятна причина за скърцане със зъби по време на сън може да е стресът, на който сте подложени през деня. Попитайте зъболекаря си за специални предпазители, които се слагат в устата през нощта, за да облекчите симптома, но най-важното – отстранете причината за напрежението.

4. Странни или кошмарни сънища. Специалистите твърдят, че сънищата стават позитивни през нощта, за да се будим щастливи на сутринта. Но когато сме под стрес, нощта е неспокойна, този положителен процес се накъсва и неприятните мисли се прокрадват в сънищата ни. Опитайте се да си осигурите здрав сън от 7-8 часа, като избягвате напитки с кофеин и алкохол вечер. Лягайте си в един и същи час, задължително преди полунощ, а най-добре около 22 ч.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser