Преминете към основното съдържание

Необикновената биография на "Вирджиния Улф"

Проницателен портрет на една от най-забележителните писателки на модернизма

Авторът на биографията "Вирджиния Улф" - Найджъл Никълсън е познавал авторката на „Госпожа Далауей” и „Към фара” още от малък. Той е син на Вита Саквил-Уест, близка приятелка на Вирджиния Улф и за кратък период нейна любовница. Двете прекарват дълги дни заедно, най-вече по времето, когато Джини, както са я наричали на галено, пише „Орландо“ – въображаемата биография на неговата майка.

Никълсън е редактор на изданието от шест тома писма на Вирджиния Улф. Автор е и на други биографични книги, сред които „Портретът на един брак“ за прочутите си родители, и двамата писатели. През 2000 г. е удостоен със званието „Кавалер на ордена на Британската империя“ за заслуги в областта на литературата и за запазване на историческата памет. 


ELLE ЧЕТЕ: 3 КНИГИ ЗА 3 ЖЕНИ, КОИТО ПРОМЕНИХА ИСТОРИЯТА


В книгата са застъпени всички ключови моменти, обстоятелства и идеи, които правят живота на писателката така интригуващ и до ден-днешен за поколения читатели. Освен това биографията съдържа оценка на големите ѝ литературни постижения. Найджъл Никълсън ни представя разказ от първо лице, изпъстрен с много интимни случки и лични спомени, които не могат да се прочетат никъде другаде.

Той обрисува Вирджиния Улф като централна фигура в небезизвестния интелектуален кръг Блумсбъри, възхищава се на удивителната оригиналност на романите ѝ, особено на „Вълните“, изказва честното си мнение за двете ѝ полемични книги „Собствена стая“ и „Три гвинеи“.

През октомври почитателите на Вирджиния Улф и биографичните драми ще имат изключителната възможност да гледат филма „Вита и Вирджиния” - завладяваща история за любовната връзка между предизвикателната аристократка и писателка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм.

Копродукцията на Великобритания и Ирландия е част от програмата на CineLibri 2019!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser