Преминете към основното съдържание

Неочакваната причина тренировките да нямат ефект

Явно всичко има значение във фитнеса
© iStock

Слушате ли музика по време на тренировка? Може би този въпрос е напълно излишен, защото дори и да нямате слушалки в ушите, фитнес клубовете се грижат за спортната ни мотивация със специално подбран плейлист. 

Според д-р Костас Карагеоргис от Университета "Брунел" правилно подбраната музика може значително да повлияе на тренировката ни. Какво означава това? Всяка песен си има ритъм, който се измерва в бийтове за минута. И по това музиката си прилича със сърдечния ни пулс. Според изследването на д-р Карагеоргис, ако двата ритъма са в синхрон, това може да повиши ефективността на тренировката ни си с цели 20%!


НАЙ-ДРАЗНЕЩИТЕ ХОРА ВЪВ ФИТНЕСА ПРАВЯТ ТОВА


Да благодарим за това, че сме се родили в ерата на високите технологии и имаме достъп до приложение като Spotify, което ни предлага специално изготвени плейлисти в зависимост от вида на тренировката, музикалните ни предпочитания, но дори и пулса ни. А именно това е, което ни трябва, за да имаме възможно най-ефективна тренировка.

Ето и малко конкретика:

  • при бързо ходене търсете песни с между 115 и 120 бийтове за минута, като Fighter на Кристина Агилера;
  • при джогинг намерете песни с между 137 и 140 бийта в минута, например Beat It на Майкъл Джексън;
  • при тичане пък заложете на песни с много висок бийт - над 147 удара в минута. Такава е Mr Brightside на The Killers. 
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser